• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Бадње вече у насељима Жагубица, Лазница и Суви До

Бадње вече у насељима Жагубица, Лазница и Суви До

Православни верници прославилви су 7. јануара Божић као успомену на дан рођења Исуса Христа.

То је празник рађања новог живота, који се код Срба обележава најлепшим верским обичајима и обредима - отуда се Божић сматра и најрадоснијим породичним празником који се слави три дана - дан после Божића је спомен Сабора Богородице, а затим Свети архиђакон Стефан. Са Васкрсом и Духовима (Света Тројица), Божић спада у три највећа хришћанска празника, а од јула 2001. је у Србији једнодневни државни празник.

На Бадње вече се у кућу уноси бадњак, који симболизује дрво које су пастири из Витлејема унели у пећину да се Исус огреје. У православним црквама се служе повечерја и пале се бадњаци.

И у Жагубици и околним насељима верници су се за Бадње вече, 6.јануара, окупили да, сходно обичајима и традицији, присуствују паљењу бадњака. Велики број мештана окупио се и у центру насеља Суви До, где је ове године паљење бадњака организовано по први пут.

У Жагубици је, након вечерњег богослужења у 16 сати, такође било весело међу народом окупљеним у црквеној порти, око бадњака. Ниједан празник не садржи више народних обичаја који су се одржали до данашњих дана као Божић. Најраспрострањенији су: полагање бадњака, мешење чеснице, печење печенице, положајништво, застирање домова сламом, квоцање и пијукање... На Божић се људи поздрављају са „Христос се роди!“ и „Ваистину се роди!“.

Свим мештанима општине, срећан Божић и рођење Христово, честитао је и протонамесмик Мића Велисављевић, пожелевши оно највазније и  најдрагоценије за животе свих нас. Након Жагубице и  Сувог Дола, центар окупљања верника била је црква у Лазници, где се уз кувано вино и чај, радосно и свечано, обележио највећи хришћански празник. Службу је одржао јереј Данило Глишић.

Према Библији, Исус Христос је Син Божји, којег је родила Девица Марија безгрешним зачећем путем Светог духа у граду Витлејему. Пошто се у Новом завету не наводи када се тачно родио Исус, први хришћани нису славили Божић, него само Васкрс. У прво време постојања хришћанске цркве, Божић и Богојављење су прослављани у исти дан, а празник је називан Епифанија. Божић је почео да се слави у Риму 354. године.

Паљење бадњака означава завршетак Бадњег дана и увод у Божић. Паљењу падњака присуствовали су и представници локалног руководства.


© 2022 Општина Жагубица
design by XB