• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Једна од најмасовнијих манифестација у општини Жагубица“Привег“, одржана је у суботу 22. фебруара у Лазници .

Традиционална  манифестација обичајног карактера , једна од најархаичнијих у Србији и на просторима Европе, и ове године окупила је велики број учесника  из жагубичке и  суседних општина .

Након срдачног дочека КУД-ова из Рановца, Бобова, Стамнице  и околних  места , гости су имали прилике да обиђу штандове удружења жена у центру насеља и припреме се за почетак програма .

Целодневни  догађај настављен је дефилеом   КУД– ова  од основне школе до центра насеља где се одржава централни догађај манифестације , односно паљење сеоског  Привега. Поред ватре , која  се намењује за душе преминулих, традиционално уз трубаче, формирано је коло које се према обичајима такође намењује трагично  преминулом,  чију слику носи коловођа. На овај начин  народ са овог простора чува успомене на своје преминуле и кроз манифестацију преноси  их на будуће генерације.

Након обичајног дела , у Дому културе у Лазници, за  многобројне посетиоце, одржан је богат културно – уметнички програм. У име локалне самоуправе општине Жагубица,  културно – уметнички део програма отворио је заменик председника општине Жагубица Предраг Ивковић.

У културно уметничком делу програма учествовали су  КУД „Извор“ Лазница , „Јасиково“ из Јасикова, „ Русаљка“  Дубока, „ Нересница“  Нересница, „Жика Поповић„, Рановац, „ Света Тројица 2016“ Бобово, „Вук Стефановић Караџић „Стамница, и “Влашко коло“ Осаница. У суорганизацији  Туристичке организације општине Жагубица, КПЦ“ Јован Шербановић“ Жагубица, и многобројних спонзора,  манифестацију је организовало  Културно уметничко друштво “ Извор“ из Лазнице. Генерални покровитељ манифестације је општине Жагубица.


© 2022 Општина Жагубица
design by XB