• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Exchange 5

Завршен пројекат „Ефикасно управљање јавном својином за успешније локалне самоуправе“

Пројекат „Ефикасно управљање имовином за успешне локалне самоуправе“ Еxchange 5“ је завршен презентацијом резултата пројеката.

Вредност пројекта износила је 208.650 евра.

Поред града Пожаревца, као водећег партнера у пројекту су учествовале и општине Велика Плана, Жагубица, Велико Градиште, Петровац на Млави, Голубац и Кучево, а основни циљ пројекта је био да се допринесе локалном развоју кроз побољшање ефикасности пружања услуга у ових седам локалних самоуправа.

У оквиру пројекта, Град Пожаревац је евидентирао 130 километара водоводне и канализационе мреже, као и геодетски елаборати за 200 километара подземне инфраструктуре.

Градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић се овом приликом обратио присутнима и истакао је да су локалне самоуправе показале способност да реализују пројекте:

“Јавна својина је сложена тема и овај пројекат је био одлична прилика да, сарађујући постигнемо и више од онога на шта нас надлежни закони обавезују. Поступајући према дефинисаним пројектним активностима, као и у складу с законском обавезом, извршили смо пријаву великог дела своје имовине. Републичкој дирекцији за имовину, израдили неопходну пројектно техничку документацију и одредили грађевинску вредност за преко 700 непокретности ниско и високоградње. Реализација овог пројекта допринела је даљем развоју наших седам локалних самоуправа кроз побољшање административних капацитета и ефикасности пружања услуга. Дакле, преузимањем власништва и овлашћења над датом локалном јавном имовином, створени су додатни услови да ефикасно управљамо непокретностима које поседујемо, створени су предуслови за напредније развојне активности у будућности. Такође и не мање важно, у пружању услуга својим грађанима смо одговорнији и рад наших општина је транспарентнији. Верујем да ће помоћу новог система управљања јавном својином, потенцијалним корисницима бити лакше да претражују земљиште слободно за улагање или простор за улагање, јер сада имају комплетну информацију на једном месту, на званичним интернет страницама општина партнера и те информације ће бити редовно ажуриране захваљујући новом начину вођења података о непокретностима. Потенцијални инвеститори, заинтересовани за коришћење локалне јавне имовине ће бити боље информисани о критеријумима коришћења и транспарентној алокацији јавне имовине.“

 

Данијела Туфегџић менаџер пројекта је овом приликом истакла да је претходни пројекат „Еxchange 4“, био проглашен за најбољи у Србији и самим тим је настављена сарадња између ових општина и у овом пројекту.

На скупу су се обратили и Драган Милић председник општине Велико Градиште и Горан Ристић заменик председника општине Петровац на Млави.Процена грађевинске вредности непокретности у јавној својини

У оквиру пројекта ,,Ефикасно управљање јавном својином за успешније локалне самоуправе“ завршена је обука и менторство за процену вредности непокретности  у јавној својини Града.

Наиме, дводневна обука je завршена у јуну месецу, а саму обуку су похађали запослени у општинским управама које су партнери на Пројекту. Током обуке је израђена методологија процене грађевинске вредности непокретности, за објекте нискоградње, као и за објекте високоградње. Оно што је важно напоменути је да је методолија једноставна и да запосленима прилично олакшава рад на самој процени вредности онога што локална самоуправа поседује у свом власништву.

Ментори су, током јула и прве половине августа месеца одлазили у сваку од седам општина партнера на Пројекту и заједно са запосленима радили на процени вредности, а по усвојеној методологији.

Важно је истаћи да је, по Закону, обавеза локалних самоуправа да воде евиденцију имовине у свом власништву, редовно ажурирају податке о истој, као и да имају вредност те имовине у својим званичним пописним књигама.

Пројекат, подсећамо, предвиђа низ активности које ће за крајњи резултат имати успостављен још ефикаснији систем управљања јавном својином. Пројекат се финансира у оквиру Ексчејнџ 5 (Exchange 5) програма. Вредност пројекта је 208.000,00 евра и траје до 22. децембра  2019. године

“Ова публикација је направљена уз финансијску помоћ Европске уније. За садржај ове публикације искључиво је одговоран Град Пожаревац и нужно не представља званични став Европске уније”.Округли сто на тему успостављања ефикасног система вођења евиденције о јавној својини

У оквиру пројекта ,,Ефикасно управљање јавном својином за успешније локалне самоуправе“ организован је округли сто на тему успостављања ефикасног система вођења евиденције о јавној својини. Учесници су чланови руководства, били запослени у надлежним одељењима Градске управе Града Пожаревца, као и одређен број запослених у општинским управама општина партнера на Пројекту. Дискутовано је пре свега о томе шта сам пројекат предвиђа од корака који ће допринети бољем систему управљања јавном својином, а затим о томе које су то најчешће препреке у пракси, са којима се запослени суочавају. Како је законска обавеза јединица локалне самоуправе да воде јединствену базу непокретности у јавној својини, као и да исту редовно ажурирају и достављају ажуриране податке Републичкој дирекцији за имовину РС, изнете су нове чињенице које се односе на миграцију самих података и то новине које се односе на масовну миграцију података.


© 2020 Општина Жагубица
design by XB