• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Промоција књиге "Србски ратни поменик"

Promocija knjige Srbski ratni pomenik u ZagubiciУ оквиру обележавања стогодишњицеПрвог светског рата, у Жагубици је у уторак, 30.октобра, представљена књига "Српски ратни поменик", прва ове врсте у нашој земљи која представља велики истраживачки и издавачки подухват. Књига садржи имена жртава првог светског рата из браничевског округа. Приређивачи аутор "Српског ратног поменика" је господин Предраг Мирковићкоји је рекао да је књига захтевала свеобухватно истраживање и прикупљање података, а њен циљ је очување од заборава наше историје и предака да бисмо боље схватили и сопствени идентитет.

Осим приређивача, представљању књиге присуствовали су: Живислав Антонијевић, коаутор, Драган Јацановић, виши кустос-археолог Народног музеја у Пожаревцу, Аца Животићи проф.др Момчило Павловић, директор Института за савремену историју.

Седмогодишње истраживање резултирало је не само овом књигом, већи подизањем споменика на Врањевцу, у опсштини Мало Црниће, у славу и част више од 20.000 официра, војника и цивила из Браничева, страдалим у ратовима 1912-1918.године, чије је отварање нашсаговорник најавио за следећу годину.

У оквиру обележавања стогодисњице Првог светског рата исте вечери отворена је и изложба експоната - сведочанстава тог времена у галерији Удружења ликовних уметника Хомоља, а у холу ОШ "Моше Пијаде" изложени су ликовни радови ученика школе на ову тему.

Овим догађајима присуствовали су: Оливера Пауљескић, народни посланик у Народној скупштини Републике Србије, Сафет Павловић, председник општине Жагубица, Љубиша Јовкић, заменик председника општине, Томислав Милојевиц, секретар СО Жагубица, начелник одељења општинске управе, директори ЈП и установа у општини Жагубица и заинтересована јавност. Госте је поздравила и промоцију отворила председница скупштине, Милена Пајићи том приликом истакла да један овакав подухват, у циљу очувања успомена и израза захвалности страдалима, од почетка подржава општина Жагубица.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=CWgBGVJR3q0{/videobox}


© 2019 Општина Жагубица
design by XB