• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Почело чишћење и уређење насеља

Rdovi 1Са првим пролећним данима почели су  радови на чишћењу и уређењу насеља општине Жагубица.

Екипа телевизије "Хомоље" забележила је уређење брдског пута од Конџила до врха Ђуле (Жагубица - Бук)  у дужини од 6,1 км који представља један од најзначајних брдских праваца, а самим тим и приоритет локалне самоуправе која ову активност спроводи у сарадњи са Шумском управом. Председник општине Жагубица, Сафет Павловић и Љубиша Јовкић, заменик, присуствовали су  почетку  извођења радова и том приликом, господин Павловић, је позвао грађане да се обрате уколико имају проблема са брдским путевима, како би исти били санирани а пољопривредници имали што квалитетније приступне путеве до својих имања и њива.

Проблем брдских и сеоских путева није једини који се решава ових дана, горући проблем представља и одлагање отпада а ТВ екипа забележила је почетак радова на санацији депоније изнад Жагубице. У првој фази радници "Росала" и волонтери прикупљају отпад поред пута док ће се у другој фази изградити заштитна ограда у висини од 5 метара, а која ће штитити разношење отпада приликом јаких ветрова. Трајно решење проблема одлагања отпада решиће се  изградњом регионалне депоније на нивоу Браничевског округа.

Са председником општине, Сафетом Павловићем и замеником, Љубишом Јовкићем, разговарали смо о осталим активностима општине Жагубица са акцентом на пројекте којима је аплицирано код  министарстава.

- Могу да се похвалим да нам је Министарство здравља одобрило 5,5 милиона динара за куповину новог рендген апарата. Министарство омладине и спорта одобрило је милион динара за опремање теретане на отвореном и едукацију младих о здравим и безбедним стиловима живота. Министарство културе одобрило је средства за реализацију пројекта "Очување колоритне баштине Срба, Влаха и Рома" у износу од 600.000 динара која су намењена очувању нематеријалног наслеђа манифестације Сабор "Врела Хомоља", истиче председник Сафет Павловић.

Један од кључних проблема у нашој заједници је незапошљеност. Локална самоуправа је активно узела учешће у решавању тог проблема. Код Националне службе за запошљавање конкурисано је за пријем радника на одређено време по три основа: јавни радови, стручна пракса и програм стицања практичних знања. Пројекти су одобрени и наредних дана очекује се потписивање уговора са НСЗ.

- Укупна вредност програма активних мера запошљавања је 8.000.000 динара од чега општина Жагубица из свог буџета издваја 3.000.000 динара по одлуци буџета за 2013. годину, док 5.000.000 динара обезбеђује НСЗ, истиче Љубиша Јовкић и додаје - постоји још један конкурс Националне службе за запошљавање а тиче се искључиво јавних радова где су сва јавна предузећа општине Жагубица, удружење "Инвалиди Хомоља" и невладина организација "Асоцијација за развој општине Жагубица" узели учешће и убрзано раде на финализацији пројеката којима ће се конкуристаи до 26. априла до када је рок.

Министарство регионалног развоја и локалне самоуправе је такође расписало јавни позив за пријаву пројеката - Програм мера за подршку развоја Месних заједница у 2013. години, где је општина Жагубица 12. априла аплицирала пројектима у укупној вредности од 117 милиона динара.

- Са 50 милиона динара конкурисали смо за поправку локалних путева на територији целе општине, 15 милиона динара за изгрдњу колектора фекалне канализације у насељу Жагубица, 15 милиона за изградњу колектора фекалне канализације у насељу Лазница, такође се конкурисало за постављање шахти у Лазници у износу од 1.440.000 динара, за решавање проблема водозахвата у Крепољину потраживана су средства у износу од 1.560.000 динара, 5 милиона динара за поправку пута Жагубица - Бусовата, за санирање и асфалтирање пута између Близнака и суседне општине Деспотовац и рехабилитацију државног пута из правца Горњака према Крепољину, некада Р-105 сада по новом називу Државни пут другог реда 129, конкурисало се за износ од  15 милиона динара, каже за РТВ "Хомоље"  Сафет Павловић, председник општине Жагубица.

Надлежна министарства у наредном периоду одличиваће о предатим пројектима и ускоро се очекују вести о одобрењу финансирања истих, јер  како председник општине истиче, трансферна средства која из буџета Републике стижу нису довољна за решавање бројних проблема у општини Жагубица.

 

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=sDHcQssvElI{/videobox}

 

{igallery id=2595|cid=17|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}


© 2019 Општина Жагубица
design by XB