• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Девети "Дани гљива и биља Хомоља" обележени у Крепољину

9 Dani gljiva i bilja HomoljaЗначајно обележје насеља Крепољин јесте манифестација "Дани гљива и биља Хомоља" која је одржана 18. и 19. октобра. Организатор манифестације  је  Еколошко друштво "Студенац" из Крепољина  у сарадњи са Основном школом "Јован Шербановић" из Крепољина и Миколошким друштвом из Београда. Главни покровитељ  је општина Жагубица, а суорганизатори Туристичка организација општине, Културно-просветни центар Жагубица,  Месна заједница "Горњак" Крепољин  и Рудник мрког угља "Јасеновац" из Крепољина.

Ове године окупило се више од 300 љубитеља природе, учесника и посетилаца. Убирањем  плодова јестивих и нејестивих гљива и лековитог биља, учесници су у суботу провели занимљив дан у природи. На терену су били "Клинци планинци", подмладак Планинарског друштва "Раднички" из Београда, чланови планинарског друштва "Вукан" из Пожаревца  и "Победа" из Београда, колектив основне школе из Крепољина, чланови Миколошког  друштва  из Београда и еколошког друштва из Крепољина  и многобројни  гости из различитих крајева Србије.

Директор Основне школе "Јован Шербановић" из Крепољина  Горан Милинковић, један од организатора, каже да је први дан сваке године предвиђен за терен и да су утисци феноменални.

"Око 170 учесника је било, од тога највећи број деце.Задовољство је било гледати их како по ливадама и шумарцима траже занимљиве врсте и у томе смо у потпуности успели. Дан је био леп, деца весела, расположена. Биле су оформљене три групе са водичима из Миколошког друштва који су давали инструкције. Након завршетка бербе гљива, врхунац је био ручак у природи. Пасуљ, јако доброг укуса,  нам је добродошао после напорног пешачења.Ово је врло успешна година, задовољство је чути да је преко 100 врста гљива пронађено на нашем подручју. Поједине врсте се могу наћи само код нас и то је нешто што даје драж овој манифестацији. Колектив основне школе ће и даље радити на унапређењу и проширењу  овог догађаја наредних година, а доминантну улогу у свему има локална самоуправа општине  која је све ово помогла и без које ови дани не би могли бити обележени на прави начин", рекао је директор Милинковић.

С обзиром на огромно богатство микрофлоре на подручју општине  Жагубица, идеја је била  угостити и научити што више људи да препознају различите врсте гљива, и да се кроз дружење и размену искустава склопе нова познанства и повећа проценат људи који разумеју, воле и штите природу.

Петар Шкрбић, из Миколошког друштва Србије, напомиње да је био одушевљен суботом, а посебно децом. Прикупљено је доста  материјала, а рађено је без одмора, како би се препознале и уписале све гљиве које су нађене на терену и које су изложене на изложби. „Поједине гљиве, као што су нпр. дрвењаче су раритети а неке спадају у реткости“, истиче Шкрбић и додаје: "Што се тиче реткости Крепољин је карактеристичан не само за Србију, него и за Европу, јер има печурку која се зове - бели вргањ. Неке гљиве које не можемо са сигурношћу препознати носићемо на микроскопску  анализу, како би потврдили  наше претпоставке. Научили смо децу како да се понашају у шуми што је и био циљ, и да никуда не иду по шуми без знања водича, такође,  да увек питају  за печурку коју желе убрати, јер најотровнија печурка у Србији као што је зелена пупавка, коју смо пронашли, не сме ни да се додирује. Основ у препознавању гљива је морфологија, препознавање гљива споља, шешира, дршке и корена, али то  ни у ком случају  није довољно да се препознају све печурке. Само добри стручњаци са искуством могу бити сигурни у 50% печурака које се налазе у Србији".

Изложбу гљива и лековитог биља је пригодним говором отворио председник Еколошког друштва "Студенац" Владан Милошевић. Отварању су присуствовали: председник општине Жагубица  Сафет Павловић, председник Скупштине општине Жагубица  Небојша Илић, помоћник председника Душан Милосављевић, заменик председника скупштине општине Оливера Пауљескић, начелник Општинске управе Животије Илић, директори јавних предузећа и установа општине Жагубица, колектив основне школе Крепољин, основци школа из београдске општине Раковица, гимназије "Младост" из Петровца на Млави и многи други.

Поред гљива које успевају на подручју Крепољина и околине, интересантна је била и поставка лековитог биља.

"Оно по чему ће се памтити девети "Дани гљива и биља" јесте бројност људи на терену, много деце, богата берба и више експоната него раније. Можемо бити бескрајно задовољни оним што смо успели да урадимо. Изложба јестивог, самониклог лековитог биља које расте у Хомољу  је нешто слабија него протеклих година из разлога што је вегетација при крају, али смо упркос томе  ипак представили неке занимљиве и карактеристичне биљке тако да један мали део из богате ризнице  биља које расте на нашем подручју може да се види. Верујем да ће гости понети најбоље утиске. Жеља нам је, не само да дочекамо десету, јубиларну манифестацију, већ да се на терену, сви који дођу, а првенствено ђаци, упознају са даровима природе и великим богатством које природа Хомоља нуди", каже Микица Петровић, члан управног одбора Еколошког друштва "Студенац".

 Кратак културно-уметнички програм приредили су другог дана манифестације, ученици Основне школе "Јован Шербановић".  Испред локалне самоуправе обратио се председник СО Жагубица  Небојша Илић: " Поштовани пријатељи, драги гости, желим да вас испред општине Жагубица и локалне самоуправе све поздравим, а и да се захвалим организаторима ове и те како посећене манифестације:  Основној школи "Јован Шербановић" из Крепољина, Еколошком друштву "Студенац", РМУ "Јасеновац",  Миколошком друштву Србије, Месној заједници"Горњак" Крепољин и свим другим правним и физичким лицима који су на било који начин допринели и заслужни да манифестација  протекне у најбољем реду, а посећеност је добар знак  да се сви ми полако враћамо нашој природи, којој и припадамо. Свет гљива и биља је нешто што нам је природа подарила, а ми морамо са природом да будемо у садејству и да не чинимо ништа чиме би  је  нарушавали. Овим путем желим да се испред локалне самоуправе захвалим свим организаторима и суорганизаторима. Почаствован сам што имам прилику да то данас учиним, јер сам и сам љубитељ гљива а од малих ногу хоби ми је гљиварење.Такође могу да се похвалим да сам јуче учествовао у берби гљива и да се захвалим нашем водичу Љуби који нас је успешно  водио".

Посетиоцима је презентован филм о гљивама и биљу, а предавање о лепотама Хомоља одржао је професор Љупче Мирковић.

Занимљива изложба хране сачињена од природних производа, разних  врхунских специјалитета припремљених  на традиционалан начин саставни је део манифестације. Организатори су се потрудили да шведски сто изгледа светски, а судећи по реакцијама након дегустације у томе су и успели.

О  изложби хране говорила је Марија Божиловић, секретар Основне школе "Јован Шербановић" Крепољин: "Ово је само један печат на сав труд и организацију Еколошког друштва и основне школе из Крепољина. Без сарадње  са Техничком школом из Жагубице и локалне самоуправе ништа од овога сигурно  не би ни могло да се реализује овако успешно. Драго ми је да су гости задовољни, јер кад су они срећни и насмејани и кад  је ово доведено до савршенства онда је све у принципу како треба, а то и јесте циљ,  да окупимо што више људи из целе земље и да покажемо да једно мало место може заиста много да зрачи и природном лепотома и свим овим природним производима које нудимо".

Пратећим садржајима доминирали су штандови у дворишту школе на којима је било разноврсности, почев од хране, природних производа од биља, производа креативне радионице старијих основаца школе у Крепољину, изложбе јесењих плодова, старих заната, и сувенира Туристичке организације општине Жагубица.


"Дани гљива и биља Хомоља" са богатом традицијом, едукативног и забавног карактера, обележени су по 9. пут у Крепољину. Поред едуакције о гљивама сачуван је и позитиван дух који се негује годинама уназад.

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=CbP9tFYW7vc{/videobox}

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=pEGIrfa49Mg{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB