• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

"Дани гљива и биља Хомоља" - 18-ог и 19-ог октобра у Крепољину

dani bilja i gljiva u KrepoljinuУ Крепољину  се сваке јесени окупљају љубитељи природе из многих крајева на манифестацији "Дани гљива и биља Хомоља". Ове године 18-ог и 19-ог октобра, планирани су садржаји који ће пропратити  ове дане у Крепољину, почев од сакупљања гљива и биља у природи па до богате еколошке трпезе од најразличитијих специјалитета припремљених од истих.

"Jeсен је уобичајено време кад се широм Србије дешавају окупљања на тему гљива, то су разни Дани гљива, од познатијих у Крагујевцу, Ваљеву, Краљеву, Бањи Ковиљачи, Мркоњић граду, а наравно и код нас у Крепољину где се по девети пут организују "Дани гљива и биља". Манифестациаја ће бити одржана наредног викенда, припреме су увелико у току, а поред чланова удружења Еколошког друштва "Студенац" Крепољин у организацији учествују и Миколошко друштво Србије као суорганизатор. Велику улогу у организацији има и Основна школа из Крепољина, општина Жагубица,Туристичка организација, МЗ "Горњак" Крепољин, РМУ "Јасеновац" Крепољин и многи други.

Што се припрема тиче, већ се у школи припремају разни матерјали за изложбе, организује се припрема еколошких производа и све тече неким нормалним током. Као и ранијих година у суботу је организован одлазак на терен са гостима из других крајева, а интересовање је доста велико. Организују се групе које обилазе одређене локације где сакупљају гљиве и биље. Потом је у природи ручак за све учеснике, а затим се сви пронађени плодови доносе у школу где се врши детерминација изложбе. Другог дана манифестације, на  изложби  се представља све оно што је на терену пронађено, а за посетиоце је интересантан и део где се поставља изложба еколошких производа, еколошка трпеза где се могу дегустирати  специјалитети од природних производа", рекао је председник Еколошког друуштва "Студенац" Крепољин  Влада Милошевић и позвао сва гљиварска удружења да 18-ог и 19-ог октобра посете Крепољин. Такође је позвао и мештане да дођу и упознају свет гљива који је већини непознат.

Поред забавног дела ово је прилика да се научи како треба поступати и у шуми са гљивама и да се доста научи о неким новим јестивим гљивама са нашег подручја. Онима који дођу са старне поред тога занимљиво је упознавање нашег краја.

"Спремни смо за велики број посетилаца и очекујемо добар провод", додао је Милошевић.

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=A8oUGiaqn9Y{/videobox}

 


© 2022 Општина Жагубица
design by XB