• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

„Буди херој!“- Светски дан прве помоћи

Obelezen Svetski dan prve pomoci u ZagubiciСветски дан прве помоћи обележен je у суботу, 13. септембра.  Организација Црвеног крста је преко 100 година лидер у овој области. Годишње више од 14 милиона људи научи како да пружи прву помоћ у оквиру организација Црвеног крста широм света. На Светски дан прве помоћи, Међународна Федерација Црвеног крста настоји да и истакне поруке своје Стратегије 2020. у вези са првом помоћи, једном од  битних области деловања Црвеног крста у целом свету.

Тема Светског дана прве помоћи за 2014 годину је „ Прва помоћ у свакодневним незгодама и масовним несрећама“ са циљем истицања значаја „хероја прве помоћи“  – постојећих и будућих, који у кризним ситуацијама могу да учине да драгоцени људски животи буду  спасени.

"Овај дан се обележава под мотом: "Прва помоћ спасава животе, буди нечији херој" или "Прва помоћ спасава животе у хитним ситуацијама и свако од нас може бити херој". Циљ овог дана, а и целе године је да повећамо свест људи о познавању прве помоћи, да подстакнемо и охрабримо што више људи да научи да пружа прву помоћ. Једно од залагања Црвеног крста Србије, а и нас на локалу је да неке популационе категорије имају обавезан вид прве помоћи као што су школска деца, возачи, запослени на ризичним пословима, итд. Свако од нас може да дође у прилику да некоме пружи помоћ и стога је потребно стећи основна знања из ове области", истичеДејан Николић, секретар Црвеног Крста Жагубица.

Јасна порука обележавања Светског дана прве помоћи је да знање прве помоћи може да насоснажи и да нас учини способним да некоме спасемо живот који је прва карика у ланцу спасавања живота у несрећама.Обука грађана за пружање прве помоћи чини друштвену заједницу безбенијом и снажнијом, односно спремнијом за различите врсте изазова у смислу природних непогода или других врста несрећа које се догађају у савременом добу.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=YnrF9jRlylE{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB