• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

“ПРИВЕГ” Лазница - 2015

1Priveg Laznica 2015Ове године, по једанаести пут, одржана је манифестација “Привег” у насељу Лазница. Велики број учесника, добра организација изадовољство гостију, обележили су иовај догађај. Томе је највише допринела организацијска ифинансијска подршка општине Жагубица на челу са председником општине, Сафетом Павловићем, који је на прави начин сагледао значај иаутентичност овог обичаја.

У обредној пракси Влаха привег се практикујеу породичној и сеоској варијанти. Породични је, у основи, редовна годишња помана, проширена обредном ватром. Сеоски привег је, с друге стране, светковина коју приређује село као обредно-религијска и социјална заједница у време Месних поклада и у основи је паљење велике, заједничке ватре за све покојнике села.

Породични привег не приређује се сваком покојнику, већ само оном који је умро без свеће и породица умрлог има велику обавезу да учини све како би му помогла "да изађе насветло".

На сам дан сеоског Привега, у преподневним часовима, најпре се излази на гробље. Сврха ове посете је да се мртви пробуде и позову на светковину; то се посебно односи на оне покојнике за којима није истекла година жаљења. Покојници којима у време Привега није дат четрдесетодневни помен обавезно се буде и позивају запевањем. За то време се у свакој кући увелико припрема трпеза  уз очекивање гостију – од блиских рођака до пријатеља и познаника са разних страна.  Постављени ручак се прекади и намени мртвима и приређује се око два сата поподне. После тога сви излазе на Привег.

У суштини, овакве сложене обредне обавезе живих према мртвима, које подразумевају задовољење њихових не само духовних и емоционалних потреба већ и телесних, почива на старом, преанимистичком, веровању да се после смрти душа и тело не раздвајају већ да човек остаје целовит.

После обредног дела следи игранка. Весеље се огледа у игрању кола око ватре, за које нема ограничења: свако, без обзира на пол и узраст, може играти.  Игра траје до дубоко у ноћ, а са играњем кола око ватре прелази се у салу где публика прати наступ културно уметничких друштава што представља изавршни део привега као манифестације. Ове године наступиласу културно уметничка друштваиз Нереснице, Брзохода, Стењевца, Куцајне, Породина, Осанице, Јасикова, Загубице И Лазнице.

И овогодишњу манифестацију, јединствену на овим просторима и шире, је финансијски помогла општина Жагубица, организацијску подршку пружила ТО Жагубица, а културно уметнички програм је отворила и присутне поздравила Оливера Пауљескић, народни посланик у народној скупштини Републике Србије. Значај оваквих догађаја најбоље потврђује присуство председника општине Жагубица, Сафета Павловића. Отварању овогодишње манифестације присуствовала је и Милена Пајић, председник СО Жагубица и уже општинско руководство. 

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=bTgngtIhCyY{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB