• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

У Жагубици одржана радионица младих Горана

Mladi GoraniПокрет Горана Србије у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управом за шуме и Општинским одборима Покрета Горана, организовао  је дводневну радиоионицу у Жагубици, којој су присуствовали ученици основних школа из Неготина, Зајечара, Крепољина и  Жагубице.  У оквиру реализације пројекта "Едукација деце школског узраста о значају шума" и спровођења програма за најмлађе припаднике Покрета Горана, радионица је  одржана на саборишту Покрета Горана, на летњој позорници изнад мотела Врела Млаве. Првог дана одржано  је предавање о лековитом биљу и аутохтоним врстама шумског дрвећа. Ученици су имали прилике да се упознају са пошумљавањем, значајем шума, врстама дрвећа које успева на овом подручју, акцијама и активностима које организује Покрет Горана Србије и програмом заштите и унапређења шума у 2013. години.

Председник Покрета Горана Србије Новица Милојковић каже су учесници радионице били изузетно активни и додаје: "Мото радионице је - Посади своје три биљке, зато што оне  за 60 година произведу кисеоник за један људски век. Поред тога што производи кисеоник, та иста биљка апсорбује угљен-диоксид и чисти природу. Циљ организовања радионица, како у Жагубици, тако и у целој Србији, је тај што учимо децу да су шуме веома важне за опстанак на планети, производе  кисеоник, штите воду и земљиште од ерозије. Тамо где имамо шума имамо и питку воду као што је врело Млаве у Жагубици, и Власина такође, а тога нема у Европи, и све ће мање бити изворишта са пијаћом водом. Зато и учимо децу да заједно  са нама штите  шуме."

Мирослав Михајловић, секретар Покрета Горана Србије каже да је ово десета радионица у низу која је одржана на нивоу округа, где је до сада обухваћено 42 општине. 23. новембра биће одржана завршна радионица у Београду, где ће сваку  општину представити екипа од три члана који ће на тесту знања показати оно што су  сазнали и научили из свакодневног живота и у току рада радионица. „Битно је да ће они који су данас овде учинити све да изборе место у некој од  екипа која ће се наћи на завршној радионици“, рекао је секретар Покрета Горана Србије .  

 Основци шестих разреда, гости и домаћини, у суботу су обишли Жагубицу, галерију УЛУХ-а, изложбу слика у холу Дома културе, атеље уметника  Драгише Симеоновића и просторије пчеларске задруге где су се уверили у квалитет Хомољског меда.

Око 40-так учесника креативне радионице  Покрета Горана провело је лепе тренутке у Жагубици, а позитивни утисци прави су показатељ да је радионица у потпуности успела.

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=ULR5Tn7t0pE{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB