• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Реалани сусрети - Основци и пољопривреда

GIZПројекат „Професионална орјентација на преласку у средњу школу“ има за циљ развијање способности младих да донесу и спроведу промишњену, ваљану и самоасталну одлуку о избору школе и занимања, као и да покушају да планирају каријеру и свој начин укључивања у свет рада.

У смеру постизања тог циља дефинисан је низ задатака који се реализују кроз радионице и саветовање,  као и кроз реалне сусрете у чему је учешће узела и Основна школа "Моша Пијаде" Жагубица.

Четврти корак петофазног модела професионалне орјентације јесу реални сусрети где се млади упознају са представницима жељеник занимања и радним окружењем, проводе време у предузећима, испробавају праксу и распитују се о занимањима и школама. Затим, своје жељено занимање подвргавају тесту реалности где упоређују своје жеље и могућности са реалним светом рада.

Основна школа "Моша Пијаде" Жагубица, организовала је реалан сусрет ученика са експертом из области пољопривреде, тачније из области сточарства.  Ученици су имали прилике да интервјуишу експерта о свом занимању - пољопривредника госпођу Микицу Балановић из Осанице.

Ученици су између осталог сазнали како је бити пољопривредник, да ли постоји и како тече процес образовања за ово занимање, које су то тамне стране овог занимања, а шта је то лепо што доноси сатисфакцију и додатну мотивацију.

Према речима Снежане Николић, директорке О.Ш. "Моша Пијаде", реализација пројекта ближи се крају. Радионице су успешно  реализоване са ученицима седмог и осмог разреда. Радионичарски рад са ученицима реализовале су одељенске старешине поменутих разреда.

Активности у оквиру пројекта које их у  наредном периоду очекују  јесу посете предузећима, установама и организацијама у складу са интересовањима ученика и могућности локалне средине и школе.

 

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=BBYtgujwc68{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB