• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Производња меда-извозна шанса Браничевског округа

razvoj pcelarstvaУ петак, 13. новембра, у великој сали СО у Петровцу,градоначелник Пожаревца Миомир Илић потписао Споразум о партнерству у области развоја пчеларства. Споразум се односи на реализацију Пројекта ЕУ под називом„Производња меда-извозна шанса Браничевског округа“. Вредност пројекта износи 99 хиљада евра, а донатор је Амбасада Краљевине Норвешке. Носилац пројекта је фондација „Business Innovation programs“ из Београда, док су партнери, поред града Пожаревца, општине Браничевског округа Петровац на Млави, Жагубица, Мало Црниће, Велико Градиште и Голубац, као и петровачко Друштво пчелара „Млава“ и „Медино д.о.о“.

Поред домаћина заменика председника општине Петровац на Млави Драгољуба Милосављевић потписивању присуствовали су и његова екселенција амбасадор Краљевине Норвешке у Србији Нилс Рангнар Камсвог као и председници општина Голубац Зоран Пајкић, Жагубица Сафет Павловић и Мало Црниће Драган Митић.

 Испред домаћина цео скуп поздравио је заменик председника општине Петровац  Драгољуб Милосављевић и пренео поздраве предеседника општине Радише Драгојевића који је био оправдано одсутан. Милосваљевић је истакао да је општина Петровац на Млави позната по производњи меда и производа од меда. "Ово је шанса да се млади људи активирају у бављењу пчеларством и тако смањимо број незапослениху нашој општини. Општина Петровац је позната и по томе што једина има споменик пчели и по манифестацији "Дани Млавско-хомољских пчелара" која се сваке године одржава у Каменову."

Амбасадор краљевине Норвешке у Србији Нилс Рангнар Камсвог зе захвалио на добродошлици и рекао да је упознат са свим потенцијалима које има Србија а и Браничевски округ. "Највећи део залагања Норвешке амбасаде је подстицање предузетништва и подстицање иницијатива људи да би се сами запослили и сами нашли решење за своју екзистенцију. Оно због чега сам ја изразио велико задовољство је то што смо релативно мали износ средстава утрошили у првој фази пројекта да би смо подстакли људе и почели да радимо нешто озбиљно. Изузетно је важно и то да поред пласмана вашег производа у земљи, 10% увоза меда у Норвешку је са ових простора", истакаоје амбасадор Норвешке.

С обзиром да је један од партнера на овом пројекту општина Жагубица, потписивању споразума присуствовао је и председник општине Жагубица Сафет Павловић,  који истиче да је ово подршка пчеларима Хомоља од стране локалне самоуправе која је започета још 2008. године.

Иначе, уоквиру поменутог пројекта биће спроведена обука пчелара и млађих лица до 40 година старости која се налазе на евиденцији Службе за запошљавање, а пројектом је предвиђено да почетници бесплатно добију по једну кошницу са ројем пчела. Циљ пројекта је повећање извоза меда у Норвешку у коју је до сада, кроз прву фазу „Сачувајмо њено величанство пчелу“, пласирано више од 200 тона овог производа на годишњем нивоу. Квалитет багремовог меда са овог подручја задовољио је стандарде Норвежана, па у овој скандинавској земљи постоји потражња за десетоструко већом количином меда у односу на ону која је извезена.

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=asYYwZMbXz8&feature=youtu.be{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB