• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Прва радионица радне групе за спровођење дијагнозе територије општине Жагубица

radionica - pilot projekat Resava - MlavaУ оквиру Регионалног програма за културно и природно наслеђе Југоисточне Европе, Министарство културе и информисања Републиике Србије, општина Жагубица и Јединица за спровођењепилот - пројекта локалног развоја  Ресава - Млава организовали су прву радионицу радне групе под насловом: "Дијагноза територије, тренутно стање и могућа улога културног и природног наслеђа на територији општина Деспотовац и Жагубица". Циљ пројекта је израда свеобухватне стратегије одрживог развоја овог дела Србије уз обезбеђивање кључне улоге очуваног културног и природног наслеђа. Пројекат предвиђа да се до стратегије дође пуним учешћем становништва, а битно је истаћи да се у Србији први пут ради ова врста стратегије где  се грађани директно укључују у дискусију и изражавају мишљење о томе у каквој средини желе да живе. Зато је укључивање локалног становништва јако важно, јер је радионица конкретна и тематска а мештани могу  својим предлозима, у великој мери, да допринесу стању наслеђа у општини Жагубица.

"Тачно је месец  дана како је започет радни део стварања дијагнозе територије где имамо задатак да поразговарамо о проблемима, да касније урадимо анализу и да у последњој радионици видимо који су могући путеви развоја делатности о којима је реч. За разлику од прве радионице која је била општа и информативна и где су сви били заступљени, овде се ради о једној специјалистичкој радној групи која у току рада може бити допуњаљвана и мењана у зависности од интересовања. Почињемо да радимо један стабилан посао за сам пројекат како бисмо изнедрили  оно што се очекује као резултат. Направљен  је велики помак у самом пројекту јер је општина Параћин у пројекат  ушла са својим Јужно- кучајским делом" каже Борислав Шурдић, менаџер пројекта локалног развоја.

Након одржаних радних састанака договор је да се ова дијагноза заврши током пролећа да би на крају маја већ био видљив опипљив резултат и започето писање стратегије за развој. Учешће великог броја  заинтересованих на овој радионици у великој мери ће допринети напретку Хомоља и стварању заједничке визије развоја општине Жагубица  и суседних општина закључено  је на крају.

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=1Vigg2NQ1tY{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB