• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Постигнут договор o изградњи Дома за ученике у Жагубици

1 ministar JovanovicМинистар просвете, науке и технолошког развoја Томислав Јовановић и начелница школске управе Пожаревац Весна Здравковић, посетили су 06. марта општину Жагубица. Приликом посете министар Јовановић, упознао се са проблемима са којима се сусрећу образовне установе са подручја жагубичке општине. Директори и запослени исказали су потребе установа у нади да ће Министарство помоћи што је и потврђено током разговора. Први човек образовања Србије истакао је да ће Министарство помоћи  у великој мери у циљу бољег функционисања школства, стварању нових профила, побољшања и промена у извођењу наставе. Министар сматра да школа није тешка и да су подједнако добри сви, како у већим срединама као што је Београд и околина , тако и у унутрашњости нпр. у општини Жагубица.

Томислав Јовановић је са сарадницима прво посетио основну школу "Јован Шербановић" у Крепољину где га је срдачно дочекао председник општине Жагубица Сафет Павловић са  директором Гораном Милинковићем, особљем и ученицима школе. Милинковић се захвалио Министру на посети и издвојио  проблеме са којима се сусреће школа. Приоритети су замена столарије и реконстрикција фискултурне сале, коју поред основаца крепољинске школе користе  и стонотениски клуб и културно - уметничко друштво "Младост". Такође, је било речи и о завршном испиту који ће према речима министра Јовановића и ове године бити у три дана, а одговорност ће подједнако делити и Министарство и школе.

Након посете крепољинској школи гости су се упутили у предшколску установу "Полетарац" Жагубица где су дочекани предивном песмом мешовите групе малишана. Директорка Мирјана Марковић Милосавњевић је захвалила на посети и у неколико реченица презентовала рад установе. Министар просвете похвалио је рад дечијег вртића и изразио задовољство оним што је видео, а посебно хигијену установе која је на завидном нивоу. 

Током посете школи "Моша Пијаде" у Жагубици, поред осталог, било је речи о увођењу влашког језика у школе а директор Снежана Николић је напоменула да је Министарство просвете науке и технолошког развоја дало сагласт за спровођење одлуке Национално-просветног  савета за увођење влашког говора као изборног предмета у школи јер је подручје двојезично. Проблеми ове школе су такође предочени Министру а приоритет је замена столарије што би имало за циљ већу енергетску ефикасност школе.

У основној школи "Јован Шербановић" у Лазници гости су обишли реновиране учионице и просторије где су уз помоћ општине Жагубица  спроведене приоритетне активности од значаја за боље функцинисање ове установе. Посебан акценат током разговора стављен је, такође, на увођење  влашког и румунског језика као изборног предмета, а у току је изјашњавање родитеља по питању изборног предмета. По речима г-дина Јовановића са штампом уџбеника за ове језике почеће се након завршене анкете, а исти ће бити завршени пре почетка школске 2014/2015 године.

Министар Јовановић обратио се и средњошколцима  истакавши да смо добри онолико колико се за то потрудимо, што значи да нема затварања школа у Србији, па ни у Жагубици и да сви подједнако треба да радимо на испуњењу тог циља.

По завршетку посета свим образовним установама на територији општине Жагубица и обављених разговора са директорима и стручним кадровима школа, министар Томислав Јовановић је изразио спремност за сваку врсту будуће сарадње. Он је посету наставио разговором са председником општине Сафетом Павловићем у кабинету председника, где је постигнут начелни договор о почетку изградње Дома за ученике у Жагубици који ће имати посебан значај за општину, за ученике и даљи рад средње Техничке школе Жагубица.  Локална самоуправа ће  у сарадњи са Министарством просвете, у наредном периоду уложити доста труда у убрзан почетак изградње овог објекта.

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=eXfzpRFwOuo{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB