• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Подношење првих захтева за исплату подстицаја пољопривредницима од 01. маја до 30.јуна

Mere potsticaja za poljoprivrednike 2014Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде донело је Правилник о условима и начину остваривања права на регрес за гориво као и Правилиник о условима и начину остваривања права на регрес за ђубриво са циљем унапређења производње кроз стимулисање набавке одређених средстава за производњу. Регресирање у пољопривредној производњи представља једну од мера аграрне политике која је ефикасан модел у подстицању продуктивности производње односно повећање просечних приноса по јединици површине и произведених пољопривредих производа.

Мере су намењене произвођачима примарних пољопривредних производа у биљној производњи, кажу стручњаци из ове области.

"Свако регистровано пољопривредно домаћинство добиће 6000 динара по обрадивом хектару, по 3000 хиљаде динара за регресирано гориво и по 3000 динара за минерално ђубриво.  Да би пољопрувредни произвођачи остварили право да добију регресирано гориво било да се ради о гасном уљу или еуро дизелу морају да сакупљају фискалне рачуне у периоду од 01. јануара до 15. новембра. За новац од 6000 динара по обрадивом хектару захтеви се подносе од 05. маја до 30. јуна. Сви заинтересовани могу доћи у Канцеларију за пољопривреду ради попуњавања образаца која ће даље бити прослеђена у локални трезор, а потом и у Београд. Када је у питању регресирано ђубриво исплаћиваће се по 10 динара по килограму,а укупно 3000 динара за хектар. Ово су мере које су постојале и прошле године, а повољно ће утицати на произвођаче", изнео је Машко Томић из Канцеларије за пољопривреду општине Жагубица.

Томић је посебно истакао да су у општини  Жагубица мере које су подстицај пољопривредницима за прошлу годину биле задовољавајуће, тако да неће бити ускраћене ни ове, јер су показале велики значај, а наговестио je и да наредних дана очекују да са челним људима општине донесу одлуку о локалним мерама подстицаја за пољопривреднике општине Жагубица за 2014. годину.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=ywTM3zn8Y18{/videobox}

 

 


© 2022 Општина Жагубица
design by XB