• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Општини Жагубицa уручене одлуке за јавне радове

1Opstini Zagubica urucene odluke za javne radoveЈавни конкурс за организовање спровођења јавних радова на којима се ангажују незапослена лица и незапослене особе са инвалидитетом, у циљу реализације програма и мера активне политике запошљавања предвиђених Програмом рада за 2015. годину спровела је Национална служба за запошљавање крајем јуна месеца.

Сајам запошљавања који је организован у Пожаревцу био је и прилика да се представницима удружења грађана и послодавцима са територије општина Браничевског округа уруче одлуке за субвенције, стручну праксу и лица са инвалидитетом.

Сајам је посетио и Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Акександар Вулин, који јеистакао да постоји мера коју Национална служба за запошљавање иначе ради, али сада хоће да је подигне на виши ниво и учини је обавезном, а то је да је радник НСЗ обавезан да у сваком предузећу у коме је одобрен социјални програм, исплаћене отпремнине за макар једног радника, да дође у то предузеће и да радницима предочи шта могу да раде са својом отпремнином.

"Радник НСЗ треба да им помогне око квалификације, доквалификације, око проналажења можда неког новог посла, помагање око вођења евиденције... и да тај новац, који су добили као отпремнину, не буде само извесна сума новца са којом неће знати шта да раде, већ да буде сума новца која може да буде нова шанса.  Можда, уз неки кредит за самозапошљавање, ова сума новца може да буде и много већа и много успешнија", нагласио је Вулин.

По речима министра Вулина незапосленост опада у нашој земљи, а статистички подаци говоре да се број незапослених у у односу на прошли месец смањио за око 6 900 особа, што је смањење у односу на прошли месец 0, 93 процената, а јавним радовима који ће уследити стопа незапослености смањиће се још више. 

"Јавни радови су ту, првенствено да помогну локалној самоуправи, али посебно да помогну онима који су најтеже запошљиви... неквалификованим радницима, особама са инвалидитетом... Дакле, онима који тешко долазе на другачији начин до посла, ово је јединствен начин да се они укључе у свакодневни живот. Не смемо заборавити ни примаоце социјалне новчане помоћи, на чему ја посебно инсистирам, да постану део друштва, да зарађују својим радом свој хлеб. Ово је за сваку општину веома важно, јер ће се број незапослених значајно смањити", истакао је Вулин за локалну телевизију "Хомоље" Жагубица.

Одлуке о одобравању средстава за спровођење јавног рада за особе са инвалидитетом између осталих уручене су и општини Жагубица и  то: Покрету Горана за јавни рад по пројекту "Зелена и уређена Жагубица"  и  Удружењу "Инвалиди Хомоља" за "Боље услове живота".

Директор Нациналне службе запошљавања филијала Пожаревац Соња Мирић, поздравила је све присутне посетиоце, активне тражиоце запослења, послодавце који су исказали своје пословне потребе, директора Националне службе за запошљавање Зорана Мартиновића, као и начелника Браничевског округа Александра Ђокића, градоначелника града Миомира Илића, чланове Градског већа и социјалне партнере који су присуствовали сајму и тиме подржали и оснажили рад анционалне службе за запошљавање филијале Пожаревац.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=4iA_h-S3Z6Y{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB