• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Обележен дан борца и Дан устанка против фашизма у Жагубици

7 jul Dan UstankaПоводом обележавања 4. јула - Дана борца и 7. јула - Дана устанка против фашизма, председник општине Жагубица Сафет Павловић, заједно са осталим представницима локалне самоуправе и представницима СУБНОР-а, положио је венце на спомен обележја палим борцима. Венци су положени у Жагубици, Изварици, Лазници и у Крепољину.

У Србији, 7. јул представља датум који је означио почетак оружане борбе народа у Другом Светском рату против нацистичког окупатора.

„Општина Жагубица се сваке године придружује обележавању ових датума, јер на тај начин  одајемо почаст свим херојима народноослободилачке борбе који су дали своје животе за слободу и захваљујући којима ми данас живимо у миру“, истакао је председник општине Жагубица Сафет Павловић.

У има локалне самоуправе венце је положио и начелник одељења за привреду и економију Радиша Милошевић, који је том приликом рекао да је веома важно да се Дан борца и Дан устанка обележавају на достојан начин, како би и будућа поколења знала за жртве које је наш народ дао за слободу наше земље и да само водећи рачуна и бригу о прошлости можемо да створимо срећнију, извеснију и бољу будућност.

Дан борца 4. јул се као државни празник обележавао до 2000 године када је укинут одлуком тадашње Владе Србије. Дан устанка народа Србије, 7. јул, такође се до пре петнаест година, од 1945 до 2000, обележавао као државни празник, а од тада до данас, ове датуме незванично обележавају удружења бораца народноослободилачког рата.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=8ZcD8cYZ3nA{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB