• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Неразвијене општине грабе ка Европи: СAБОР – прилика за важне сусрете

 Амбасадор Аустрије у Србији, др Јоханнес Еигнер, на лични позив председника општине Жагубица господина Сафета Павловића, најавио своје присуство на XII сабору “Врела Хомоља” који ће се одржати од 26. до 29 јуна * очекује се и присуство челника аустријске компаније ХПЦ ГмБХ са којима ова али пар других општина из Браничевског и суседних округа раде на креирању уговора о сарадњи.

 

Да неразвијене општине далеко озбиљније делују у правцу економског, привредног и туристичког развоја од оних које располажу вишеструко већим буџетима али и већим тимовима потврђује општинска управа Жагубице на челу са господином Сафетом Павловићем.
Својом упорношћу да Жагубицу постави на позицију којаSafet i austrijanciјој заслужено припада захваљујући природним благодатима за различите намене, Павловић остварује плодоносне контакте са свима који су заинтересовани за инвестирање у ову општину.
Врхунац оваквог ангажовања је пријем код аустријског амбасадора, господина др Јоханнеса Еигнера, и том приликом је амбасадор, нама традиционално пријатељске земље, најавио своје могуће присуство на XII сабору “Врела Хомоља”, који ће се одржати од 26. до 29. јуна , а када се очекује и најављено присуство челника аустријске компаније ХПЦ ГмБХ.


ХПЦ компанија се већ дуги низ година бави зеленим програмом у Европској унији и Русији, првенствено прерадом и складиштењем отпада, ветро и соларном енергијом као и пројектима мини хидро-електрана. Ова фирма, која постоји од средине деведесетих година прошлог века, бави се још и трговином и пројектима развоја туризма.


Општина Жагубица и господин Сафет Павловић имали су
прилику да, у месецу који је за нама, буду домаћини господину
Анатолу Хајнриху, сувласнику ХПЦ-а и господину др Хансу Георгу Хајнриху, саветнику у ХПЦ компанији и координатору у аустријском парламенту, нашој јавности познатом као члана мисије ОЕБС-а коме су наше (не)прилике врло добро познате. Током ове посете зацртане су смернице о даљој сарадњи.
Компанија ХПЦ преко својих теренских консултаната у Србији, Зорана Николића и Милана Стошића иза себе има низ продуктивних састанака не само са општином Жагубица већ и са општинама Велико Градиште и председником Драганом Милићем, општином Деспотовац, помоћником председника Сашом Јанковићем, замеником председника Николом Николићем а уз свесрдно залагање господина Радољуба Мишковића, који је константно на релацији Аустрија-Србија.
Такође је на помолу и сарадња са општинама Голубац, замеником председника Драгославом Милутиновићем и Кучево, замеником Новицом Јаношевићем, где су одржани први састанци и утврђене могућности о евентуалној сарадњи као и начини реализације пројеката.

Са свима њима начелно је зацртан план по коме ће се оснивати заједничке фирме по тим општинама а колико је ХПЦ компанија озбиљно заинтересована за улагања на простору Србије говори и чињеница да су обављени сви консултативни разговори са директорима ЕМС-а и са државним секретаром Министарства енергетике, господином Дејаном Поповићем.

Сви ови параметри указују на чињеницу да, као у старој причи, спавамо на благу које можемо и морамо уновчити али уз помоћ некога са стране, а да може да се ради и када се слави потврдиће предстојећи XII сабор “Врела Хомоља” на који су позвани сви који воле етно манифестације али они други који би морали да науче како се ради у интересу своје локалне заједнице, чак и онда када радно време остане иза нас.

 

Mилан Б. Стошић - Врањски

 


© 2022 Општина Жагубица
design by XB