• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Наступ Културно - уметничког друштва „Хомоље“ у Скадарлији

kud homolje u skadarlijiОбележавање јубилеја 70-те годишњице постојања и рада Културно – уметничког друштва „Хомоље Жагубица које ће свечаном академијом бити прославњено у сали Културно просветног -  центтра у Жагубици 01. августа, било је и повод да фолклнорна група из Жагубице представи део репертоарау Београду. Гостовање је уприличено у Скадарлији  у кући у којој је живео Ђура Јакшић, а на позив управника овог Дома. Игра и песма са Хомоља, публику нимало није остравила равнодушном а Љубиша Јовкић, заменик председника Општине Жагубица је по завршетку програма истакао:

„ Ово је било једно инзванредно вече у Скадарлији. Било нам је велико задовољство да пред београдском публиком наступимо и покажемо део репертоара. Велики број посетилаца нас је такође одушевио, што је био и разлог више да се најбоље прикажемо, јер имамо игре и песме које се ретко могу видети и чути у Београду. Сарадња између општине Жагубица и управника куће Ђуре Јакшића, на чији смо позив и дошли овде, наставиће се у наредном периоду тако да ће у августу наступ у Скадарлији имати још једно културно – уметничко друштво из Хомоља, а већ у септембру биће уприличена и изложба познатог вајара Јанка Лалића из Лазнице“.

Дух  Хомоља који се осетио у Београду у Скадарској улици испред куће Ђуре Јакшића, само је потврда да Хомоље има шта да понуди како на пољу културе тако и када су у питању остали садржаји очувања обичаја и традиције. 

 

{videobox}Pad0PfAPqoc{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB