• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

КУД "Младост" Крепољин гостоваo у Румунији

Krepoljinski folklor u RumunijiКултура и спорт готово увек иду заједно, а то потврђује боравак спортиста и фолклораша у Румунији протеклог викенда. По завршетку такмичења у каратеу, заменик председника општине Жагубица Љубиша Јовкић, обишао је чланове КУД - а из Крепољина и том приликом се састао са председником општине Болдур Константином Кристијаном Стоиом.

"На пријатељском састанку који сам имао са председником општине Болдур, разговарали смо о манифестацији која се одржава други пут за редом у овом селу, а где ће учествовати и ансамбл из Крепољина. Обишао сам нашу децу која ће у Румунији боравити три дана. Услови у којима су сместени су изванредни, лепо су нас дочекали и угостили. Након наступа планирана је и посета Темишвару, Српској Православној цркви у том граду и још неким знаменитостима града. Општина Жагубица је помогла у организацији пута и то финансирала, а све остало је о трошку домаћина", истакао је заменик председника општине Жагубица.

Општина Болдур, комуна жупаније Тимиш у Румунији била је домаћин Интернационалног фестивала "Стефан Патрут" који је одржан у селу Охаба, петнаестак километара од села Болдур. Фестивал се одржао  по други пут, а ове године окупио је девет ансамбала међу којима је било и Културно - уметничко друштво "Младост" из Крепољина. Влашким и српским играма чланови КУД -а Крепољина засенили су публику, а игре којима су се представили заузимају значајно место у култури Хомоља и доприносе развоју фолклора и традиције. Српско аматерско КУД "Младост“ из Темишвара такође је педставило своје умеће, а домаћини чланови ансамбла "Болдуреанка" отворили су програм играма карактеристичним за поднебље у коме живе. На почетку програма публици се обратио председник друштва домаћина Дан Фратутешћу,а потом је реч припала председнику општине Болдур који је поздравио госте и све посетиоце и напоменуо да је Интернационални фестивал "Стефан Патрут" јединствен у овом делу Румуније што организаторима даје посебан подстрех да сваке године буде боље и лепше организован.

Председник ансабладомаћина напомиње да ће овај догађај у селу Охаба постати традиционалан и изражава задовољство што је КУД "Младост" наступило на овој смотри која је изузетно значајна за Болдур и околину.

Инпресиониран утисцима, председник КУД - а "Младост" МиланМилојковић каже: "Културно - уметничком друштву "Младост" из Крепољина ово је друго путовање у Румунију, али је сваки долазак посебна прича. Први пут смо у Болдуру и лепо се осећамо, задивљени смо културом, програмом и лепим дочеком. Угостили су нас и дочекали максимално добро, а надам се да ћемо успети да се реванширамо када следеће године буду били гости општине Жагубица. Искрено, гајим наду да ће наша сарадња трајати годинама."

Заједничко дружење по завршетку програма и гостољубивиост домаћина и организатора остаће свима у лепој успомени, а по договору гости из Румуније боравиће у Крепољину 2015. године у дане "Спасовданских сусрета".

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=xB3rz4D5V1I{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB