Exchange 4 176

Zavicajni muzej Homolja Zagubica logo

connecting europeans logo2

OZAKONJENJE OBJEKATA

godina preduzetništva1

 

NACRT RSRR 2016 2020

Прослављен jубилеј РМУ ‘’Јасеновац’’

Jubilej RMU Jasenovac 2015Скромној  свечаности поводом обележавања 60 година постојања и рада рудника мрког угља ’’Јасеновац” код Крепољина присуствовали су представници општине Жагубица, генерално руководство рудника, представници других рудника у Србији и колеге са Рударско геолошког факултета из Београда, као и представници важнијих институција општине Жагубица.

Рудник мрког угља ‘’Јасеновац’’ код Крепољина који послује од 1992.године у оквиру ЈП за подземну експлоатацију угља “Ресавица’’, почео је са радом 1955.године, а ових дана обележена је јубиларна годишњица рада.

Присутне су поздравили директор РМУ “’Јасеновац’’Саша Огњановић, председник општине Жагубица Сафет Павловић и генерални директор ЈППУ ‘’Ресавица’’ Стеван Џелатовић, и том приликом истакли план производње и развоја рудника у наредном периоду, истовремено подсетивши и на историјат рудника.

Поред рудника ‘’Јасеновац’’, ЈП за подземну експлоатацију угља “Ресавица’’, обухвата још осам рудника: -Рембас, Ресавица; - Боговина код Бољевца; -Лубница код Зајечара; -Вршка Чука; -Рудник Соко у Сокобањи; -Алексиначке руднике; -Ибарске руднике са седиштем у Баљевцу на Ибру и рудник Штаваљ у општини Сјеница, и са више од 4 ооо запослених,  планираном годишњом производњом од око 650 000 тона угља, представља један од врло важних енергетских стубова државе Србије. Генерални директор овог предузећа Стеван Џелатовић је истакаодарудник ‘’Јасеновац” спада у мање руднике, али је за укупну привредну структуру општине Жагубица изузетно значајан.

Поводом 60 година рада рудника ‘’Јасеновац’’, отворена је и изложба фотографија које сведоче о историјским циклусима развоја рудника и предмета који се користе у рударству, а експонати су преузети из Музеја у Сењском руднику код Ресавице, јединог музеја у Србији који представља јамско угљарство. Овом приликом подсетићемо се и да је први поткоп у рударству у Србији почео са радом управо у Сењском руднику, 1853.године, који данас послује у оквиру “Рембас’’ рудника.

Statut opstine-dugme

Strategije-dugme

prostor urban 1

test

Vazni telefoni-dugme

informator

vatrogasci 1

IPA logoFinal

ПИТАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА 2

galerija starih fotografija

Услужни сервис грађана2

Turistička-logo

rra bp

GIS

БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ 3

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji