Exchange 4 176

Zavicajni muzej Homolja Zagubica logo

connecting europeans logo2

OZAKONJENJE OBJEKATA

godina preduzetništva1

 

NACRT RSRR 2016 2020

Дејвид Џонс - испред Савета Европе у посети општини Жагубица

Poseta Dejvida Dzonsona ZagubicicУ  оквиру програма "Заштита културног и природног наслеђа југоисточне Европе" који спроводи Савет Европе, општине Жагубица, Деспотовац и Параћин реализују Пилот - пројекат локалног развоја Ресава - Млава у координацији са Министарством културе и информисања Србије. С тим у вези општину Жагубица посетио је г - дин Дејвид Џонс, архитекта и експерт Савета Европе, а циљпосете је снимање стања, представљање и спровођење истраживања културног и природног наслеђа општине Жагубица.

Г- дин Џонс ће са представницима, како општине Жагубица, тако и општина Деспотовац и Параћин, радити на истраживању наслеђа у оквиру пројекта локалног развоја "Ресава - Млава"  уз ангажовањеРепубличког завода за заштиту споменика културе, регионалних  заводаза заштиту споменика Смедерево и  Крагујевац  и Архитектонског факултета. Овај пројекат за подручје општине Жагубица спроводе:  Милена Пајић - менаџер, Маја Мишковић - национални координатор ЛДПП и Радиша Милошевић - начелник одељења за привреду и економски развој.

Госта су испред старог здања Дома културе у Жагубици дочекали председник општинеЖагубица Сафет Павловић,помоћник председника Душан Милосављевић и директори јавних предузећа и установа. Током посете општини Жагубица, сачињен је обилазак старог Дома културе, Тршке цркве, Манастира Горњак и Благовештење, старих кућа за становање, учитељских зграда и друштвено- економских објеката у насељима Лазница, Осаница и Крепољин. Након обиласка Старог Дома културе, чија реконструкција предстоји, експерт  СЕ  Дејвид Џонс  прецизирао је да Жагубица има богату културну баштину и објекте од велике вредности које треба сачувати и заштитити:

"Зграда коју сам видео  представља типичну врсту објеката за коју смо зинтересовани, има врло јасну историју и јако је важна за вашу регију и заједницу. Један део зграде је обновљен уз помоћ ЕУ, а наша мисија је да се укључимо и помогнемо реконструкцију другог дела објекта јер ће општини бити од изузетне важности. Хвала вам на дивном угођају који сте нам приредили", истакао је Џонс.

По завршетку посете, закључено је да се општина Жагубица оправдано налази у овом истраживању јер има богато културно наслеђе и као таква ће имати пуну подршку  СЕ у циљу валоризације наслеђа и стављања у функцију заштите објеката на овом подручју.

Statut opstine-dugme

Strategije-dugme

prostor urban 1

test

Vazni telefoni-dugme

informator

vatrogasci 1

IPA logoFinal

ПИТАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА 2

galerija starih fotografija

Услужни сервис грађана2

Turistička-logo

rra bp

GIS

БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ 3

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji