Општина Жагубица

Помоћ Сектора за ванредне ситуације Пожаревац

Pomoc sektora za vanredne situacije PozarevacСектор за ванредне ситуације Пожаревац упутио је општини Жагубица помоћ у виду флаширане пијаће воде, која је дистрибуирана по свим насељима општине и подручним одељењима школа у Жагубици и Крепољину са околином. Вода ће на даље бити дистрибуирана по насељима преко повереника Месних заједница сходно потребама.

„Општина је упутила апел за пијаћом водом, с обзиром  да је од 15 насеља у нашој општини, исправна вода за пиће само на водозахвату „Белосавац“ , која покрива насеља Жагубицу и Суви До, док је у осталим насељима вода за пиће неисправна. Данас смо већ добили један контигент пијаће воде у количини од 11 тона. Ми смо добили воду, а другим општинама донираћемо оно што ми имамо. Такав начин сарадње ће се наставити све док земља не изаће из ванредне ситуације и док се стање не стабилизује. Општински штаб за ванредне ситуације заседа свакодневно и доноси важне и битне одлуке за функционисање наше општине  у ванредној ситуацији. Када се погледа стање у другим општинама које су погођене катастофалним поплавама, наша општина је добро прошла. Највећа оштећења су у неким инфрастуктурним објектима и пољопривредном земљишту, а процена је да је негдне око 600 хектара пољопривредног земљишта поплављено и комисија за процену штете на пољопривредном земљишту кренуће од понедељка да врши процену. Друга комисија коју је штаб формирао на процену штета на инфраструктурним објектима је ту процену већ урадила, а прелиминарни резултати су око 600 милиона динара. Штета за овако малу и сиромашну општину  је велика и требаће нам много напора и труда да ту штету надокнадимо и санирамо оно што је поплава порушила. Искоритио бих прилику да се захвалим волонтерима који су увек ту да помогну. Имали смо позиве од наших људи који су на привременом раду у иностранству и очекујемо ових дана да ће стићи помоћ и са те стране. Дакле, сви смо на истом задатку и сви на свој начин радимо и трудимо се да ову тешку ситуацију која је задесила нашу земљу и нашу општину превазиђемо и вратимо се у нормалан живот“, истакао је заменик председника оптине Жагубица Љубиша Јовкић.

Надлежни органи Жагубице упућују апел мештанима да гардеробе и обуће има на залихама, а они који су вољни да помогну могу то учинити у виду пакета конзервиране хране, воде и средстава за хигијену.


Arhiva

Main Menu