Exchange 4 176

Zavicajni muzej Homolja Zagubica logo

connecting europeans logo2

OZAKONJENJE OBJEKATA

godina preduzetništva1

 

NACRT RSRR 2016 2020

Обележен Међународни дан физичке активности

M dan fizicke aktivnostiМеђународни дан физичке активности којим се подстиче и промовише физичка активност обележава се сваке године 10. маја. Обележавање Међународног дана физичке активности омогућава подизање свести јавности о предностима физичке активности у превенцији болести. Слоган капмања посвећених обележавању овог датума у календару здравља је “Кретањем до здравља”, а односи се на спровођење умерених физичких активности било које врсте које може да обавља појединац да би унапредио своје здравље.

Дом здравља Жагубица, у сарадњи са службом за здравствену заштиту одраслих и службом поливалентне патронаже, подржава све здравствено васпитне активности у циљу очувања и унапређења здравља целокупне популације.  У партнерству са Предшколском установом „Полетарац“, организоване су здравствено васпитне активности, поводом 10. маја. Малишани предшколског узраста су се заједно са својим васпитачима и патронажним сестрама у дворишту вртића дружили кроз разне активности и игре. Циљ овог дружења је био да се деца забаве и рекреирају, а исто тако да се упознају са спортским активностима у вртићу.

Физичка активност, попут брзог ходања, вожње бицикле, плеса, смањују ризик од кардиоваскуларних болести, дијабетеса, канцера, помаже и у контролисању телесне масе, а на све то - доприноси добром менталном здрављу. Посебно се истичеважност физичке активности и правилне исхране за развој деце и младих, уз напомену да је физичка неактивност узрок око милион смртних случајева у Европи.

Према истраживањима које је пре неколико година радио Институт за јавно здравље Србије „Батут“ установљено је да је више од две трећине одраслог становништва не бави никаквом физичком активношћу. Оно што највише забрињава јесте податак да су деца школског узраста веома статична и недовољно активна, што за последицу има све више гојазне деце и све више деформитета коштано зглобног система. 

„Родитељима се свакако препоручује да деца већ од њихове треће године развијају склоност према разним играма, да их навикавају на свакодневне шетње по природи, да их поспешују да мало потрче, да се пењу по малим лествама, каквих има на свим дечијим игралиштима.  Дете које тако расте, чим прохода, стекне нове фискултурне навике, биће већ прилично спретно и отпорно на разне болести, а боље ће и памтити и учити“, истиче Радмила Оштрељановић, виша патронажна сестра Дома здравља Жагубица.

Међународни дан физичке активности обележава се од 2002. године, када је Светска здравствена организација (СЗО) у циљу подизања свести целокупне светске јавности о значају и важности редовне физичке активности у очувању и унапређењу доброг здравља и благостања покренула глобалну иницијативу за обележавање овог дана.

И не заборавите да „Физичка активност може заменити многе лекове, али ни један лек не може заменити физичку активност“.

Statut opstine-dugme

Strategije-dugme

prostor urban 1

test

Vazni telefoni-dugme

informator

vatrogasci 1

IPA logoFinal

ПИТАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА 2

galerija starih fotografija

Услужни сервис грађана2

Turistička-logo

rra bp

GIS

БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ 3

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji