Exchange 4 176

Zavicajni muzej Homolja Zagubica logo

connecting europeans logo2

OZAKONJENJE OBJEKATA

godina preduzetništva1

 

NACRT RSRR 2016 2020

Развој сервиса „ПОМОЋ У КУЋИ“

1opstini zagubica dodeljen auto preko projektaУ оквиру пројекта „Изградња одрживих услуга, послова и организација“, који финансира Европска унија у оквиру ИПА програма „Eхchenge 4“, а који  у партнерству спроводе Општина Жабари , Општина Жагубица, Центар за социјални рад Жабари , Асоцијација за развој општине Жагубица и Центар за друштвено економски развој Јагодина,претходних дана, пружаоцима услуга на територији ове две општине , Центру за социјални рад општине Жабари и Асоцијацији за развој општине Жагубица додељени су аутомобили марке Daciasandero stepway, за потребе превоза пружаоца услуга и корисника услуга  сервиса „Помоћ у кући за стара лица ..

Свечано потписивање уговора између пружаоца услуга и општина  организовано  је у Жабарима и  том приликом Миодраг Филиповић, председник општине Жабари је истакао да је ова донација од великог значаја за ове две неразвијене општине.....

„Mи као општина желимо да са општином Жагубица будемо партнери на једном високом нивоу, јер имамо исти циљ, а то је да преко овог пројекта помогнемо грађанима којима је неопходна помоћ у кући. Сервисом „Помоћ у кући“ обухваћено је око 106 корисника, али увек постоји могућност да се тај број повећа, и ми се трудимо и радимо на томе да сви грађани којима је помоћ потребна буду обухваћени овим пројектом. Овим пројектом  упослено је  9 герентодомаћица у општини  Жабари и 8 у општини Жагубица, а такође је и по један возач запослен у обе општине и по један психолог, као стручно лице, тако да је укупно упослено 21 лице у обе општине и са тиме смо постигли жељени циљ, првенствено да помогнемо оним људима којима је помоћ најпотребнија, као и да запослимо један број људи на овом пројекту, што смо и урадили. Преко овог пројекта обе општине су добиле по једно возило, које ће служити за потребе превоза герентодомаћоца до места где су ангажоване, односно до корисника, као и за потребе превоза корисника ове услуге“, рекао је Филиповић.

Након потписивања уговора, уследило је и свечано уручивање кључева од стране председника општине Жабари.

Пројекат „Изградња одрживих услуга, послова и организација“ је један од амбициознијих у области пружања услуга социјалне заштите на локалном нивоу у Србији у погледу успостављања трајно одрживих, доступних и квалитетних социјалних услуга намењених старима. У обе општине успостављен је социјални сервис  „помоћ у кући за старе“ у складу са националним стандардима пружања услуга.

Сврха „помоћи у кући за старе“ је подршка у задовољавању свакодневних животних потреба у сопственим домовима, како би се унапредио и одржао квалитет живота и спречио или одложио смештај у институције. Помоћ и нега у кући пружа се у случајевима када је породична подршка недовољна или није расположива,  а у складу са идентификованим индивидуалним потребама  остарих лица  која услед немоћи или смањених функционалних способности изазваних инвалидитетом / болешћу  нису способна да независно живе без свакодневне или редовне подршке.

„Овај пројекат има за циљ да унапреди услугу „Помоћ у кући“ у општинама Жагубица и Жабари. Пројекат има изузутан значај  за ове две општине, разлог је што на подручју ове две општине има велики број старих лица који не могу да се брину о себи. Кроз пројекат обезбеђујемо  подршку за укупно 106 лица, од чега 47 у општини Жагубица и 59 у општини Жабари. Аутомобил смо добили како бисмо премостили проблем који се зове удаљеност насеља и корисника . Податак да је Крупаја удаљена од Жагубице негде око 40 км, говори о неопходности коришћења аутомобила. Обезбедили смо такође и све оно што је неопходно како би се услуга успешно реализовала, како у Жабарима, тако и у општини Жагубица“, истакао је Јовица Стојановић, менаџер Асоцијације за развој општине Жагубица.

Овај пројекат је наишао на задовољство великог броја старих особа које живе саме, али и герентодомаћица које су кроз реализацију овог пројекта радно ангажоване на спровођењу пројектних активности. Пројекат „Изградња одрживих услуга, послова и организација“, као кориснике идентификовао је особетрећег доба те је као такав изузетно важан за општине Жагубица и Жабари . Ове две општине  сходно Закону о социјалној заштити и преузетим обавезама обезбедиће одрживост пружања услуга „помоћ у кући“ и након пројекта, чиме ће ове услуге постати одрживе и доступне корисницима. Иначе,  укупна вредност пројекта је 175.000 еура од чега је Европска унија обезбедила финасиранје у износу од 155.000 ура док је учешће општина 20.000 еура.

Statut opstine-dugme

Strategije-dugme

prostor urban 1

test

Vazni telefoni-dugme

informator

vatrogasci 1

IPA logoFinal

ПИТАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА 2

galerija starih fotografija

Услужни сервис грађана2

Turistička-logo

rra bp

GIS

БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ 3

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji