Exchange 4 176

Zavicajni muzej Homolja Zagubica logo

connecting europeans logo2

OZAKONJENJE OBJEKATA

godina preduzetništva1

 

NACRT RSRR 2016 2020

Посета канадског амбасадора општини Жагубица

Ambasador kanade u ZagubiciРударство представља веома перспективну грану и добру основу за развој српске економије имајући у виду до сада потврђена рудна богатства у нашој земљи али и у општини Жагубица. Канада је водећа земља у свету по питању степена развијености рударства и зоконске регулативе. Канада Фонд пружа финансијску подршку пројекту „Рударство: Промовисање економског управљања и развоја за демократску транзицију“, који у Србији реализују Национална алијанса за локални економски развој (NALED) и консултантска кућа Breakthrough d.o.o.

Челни људи овог пројекта били су учесници окрулог стола на тему „Рударство: економски потенцијал“ који је локална самоуправа Жагубице организовала 24.фебруара. Уважени гост општине Жагубица био је његова екселенција Роман Вашчук, Амбасадор Канаде у Републици Србији.

Важећи Закон о рударству и геолошким истраживањима садржи бројне недостатке и отежавајуће околности за потенцијалне инвеститоре у овој области, и управо овај пројекат има за циљ да убрза доношење новог Закона по узору на најбоље светске праксе у рударству. Доношење новог Закона убрзало би и процес отварања рудника злата на Црном Врху, где је недавно завршено геолошко истраживање од стране канадске компаније Авала ресурс, што би за Жагубицу значило унапређење економског развоја општине  и повећање запослености.

На подручју општине ради РМУ „Јасеновац“ Крепољин, Рудник калцита на Црном Врху и предузеће „Мермер“ које ради на експлоатацији и преради камена.

Домаћин округлог стола био је председник општине Жагубица Сафет Павловић који је на почетку у најкраћем представио општину и истакао значај састанка за локалну заједницу:

„Посматрајући  наша  стратешка опредељења која се базирају на унапређењу услова за бољу искоришћеност расположивих ресурса,  сигурно је да данашња тема „Рударство-економски потенцијал“, од изузетног значаја за нашу локалну заједницу. Локална самоуправа даје пуну подршку оваквим иницијативама  и позитивним идејама. И за сам крај  захвалио бих се у име општине на указаном поверењу да  наша локална самоуправа буде део и учесник ове иницијативе.“

Амбасадор Канаде у Србији Роман Вашчук се захвалио домаћинима и рекао да ће одговорно и успешно рударство играти у важну улогу у будућности Србије:

"Ми смо у сарадњи са NALED-ом и консултантском кућом Breakthrough покренули овај пројекат, јер верујемо да ће одговорно и успешно рударство играти важну улогу у будућности Србије и у будућности канадско - српских економских веза. Србија има своју сопствену, дугу традицију у рударству. Почетком ХХ века Србија је била у сарадњи са Међународним инвенститора и опет на почетку ХXI века има велики међународни, а углавном и канадски интерес у партнерству са Србијом у рударству. Све ово мора да се одвија у законском оквиру Републике Србије, који се већ оснива на добром међународном искуству, али може да се још побољша. Свима нама желим успеха у овом кратком пројекту, али и у дуготрајном развоју рудника и рударства у овом крају."

Иницијативу за убрзано доношење новог Закона о рударству представила је Виолета Јовановић, извршни директор NALED-а која је објаснила да се Национална алијанса за локални економски развој укључила у овај пројекат пре све га како би кроз заједничке активности промовисали потенцијал рударства у Србији, које може бити стуб стратегије економског развоја земље.

Економске и правне аспекте  тренутне политике и прописа у сфери  рударства, као и искуства и примере добре праксе  представили су Вилијам Инфанте,представник компаније Breakthrough д.о.о. и  Ана Кнежевић Бојовић, координатор  за регулаторну реформу НАЛЕД-а

О перспективама рударске индустрије и проблемима са којима се тренутно сусрећу говорили су менаџер компаније "Авала Ресурс" Џастин Ван дер Торн и директор РМУ „Јасеновац“ Саша Огњановић.

Јединствено мишљење учесника округлог стола у Жагубици је да би свим инвеститориматреба обезбедити стабилне услове привређивања чији се темељи налазе у одговорном законодавству.

Statut opstine-dugme

Strategije-dugme

prostor urban 1

test

Vazni telefoni-dugme

informator

vatrogasci 1

IPA logoFinal

ПИТАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА 2

galerija starih fotografija

Услужни сервис грађана2

Turistička-logo

rra bp

GIS

БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ 3

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji