Општина Жагубица

Европска недеља превенције рака грлића материце

Evropska nedelja prevencije raka grlića matericeЕвропска недеља превенције карцинома грлића материце ове године у нашој земљи обележава се од 19. до 25. јануара под мотом "Уз Вашу помоћ, готово сваки случај рака грлића матернице може бити спречен". Покретач акције је Европска асоцијација за борбу против рака грлића материце.

Завод за Јавно здравље Пожаревац, у сарадњи са свим домовима здравља Браничевског и Подунавског округа, као и увек до сада, подржава и координира здравствено васпитне активности у циљу подизања нивоа знања и информисаности о раку грлића матрице и његовој превенцији. Према речима  др Пунише Илића, гинеколога Дома здравља Жагубица, у нашој земљи, карцином грлића материце је по учесталости други водећи узрок оболевања и четврти узрок умирања од рака међу нашом женском популацијом, а први је карцином дојке.

" Циљ ове недеље је да се пацијенткиње, све жене репродуктивног периода што боље информишу, стекну знање и увере се да је рано откривање карцинома веома битно, јер код раног откривања излечење је 100%.Рак грлића материце изазивају XП вируси такозвани хумани папилома вируси. Промене су у почетку невидљиве голим оком па чак их није могуће идентификовати ни на хистопатолошким препаратима.  Једноставним прегледом и узимањем брисева са грлића материце који се шаље на детаљније прегледе у већини случајева може се спречити развој рака  грлића материце. Браничевски регион заједно са Борским и Зајечарским округом спадају у регионе са највећим бројем оболелих у Србији, а број се креће око 40 промила што значи да на 100 000 становника оболи око 40 000. У Србији сваког дана оболе четири особе а нажалост по једна умре, што је драстичан податак. Општина Жагубица спада у  општине где је одзив пацијенткиња које се одазивају на позив за преглед  бољи у односу на друге средине, али је то ипак недовољно, јер  пацијенткиње морају  саме да мисле на своје здравље и одлуче се за превентивни преглед  да би се што раније откриле неке промене уколико евентуално постоје", истиче др Илић.

Свест жена о значају редовних превентивних прегледа је  на веома ниском нивоу па је стога промовисање важности смањења оболевања од карцинома грлића материце  јако важно.

 

 

 

 


Arhiva

Main Menu