Exchange 4 176

Zavicajni muzej Homolja Zagubica logo

connecting europeans logo2

OZAKONJENJE OBJEKATA

godina preduzetništva1

 

NACRT RSRR 2016 2020

Стоп петардамa

Stop petardamaИ 2013. година је на измаку, ближе се Новогодишњи и Божићни празници који се прослављају  ватрометом, бацањем петарди  и других пиротехничких средстава. Ова наизглед безазлена забава и те како може бити кобна, јер због неисправности, петарде могу нанети  тешке повреде које могу захтевати  дуготрајно лечење. С тим у вези, Oсновна школа "Моша Пијаде" Жагубица у сарадњи са Полицијском станицом Жагубица и Домом здравља Жагубица организовала  је предавање на тему "Стоп петардама" са циљем едукације деце о опасностима и повредама које могу бити последица неправилног коришћења истих. Предавачи су били Дејан Цветковић, помоћник начелника Полицијске станице Жагубица за јавни ред и мир и др Никола Николић, лекар Дома здравља.

Директор основне школе "Моша Пијаде" Снежана Николић, наводи да су настава и безбедност ученика две најважније тачке које прате рад сваке школе. Предавање је организовано  у складу са годишњим планом и програмом рада, којим су предвиђене радионице на тему "Безбедност ученика у школи". Ђацима је указано на опасност петарди и њихово коришћење.  

Лекари апелују на старије, да деци и младима не дозволе употребу пиротехничких средстава, јер различите експлозивне направе могу чак и угрозити живот.  Упозоравајући на повреде  др Никола Николић каже : "Најчешће последице које настају услед неправилног руковања петардама представњају опекотине или раздеротине, а највећи проблем су повреде које изазивају оштећења ока и уха које могу довести до трајног инвалидитета."

Поред повреда, постоје и законске последице које узрокује неовлашћено коришћење пиротехничких средстава. У оквиру наставка пројекта "Безбедно детињство, развој безбедносне културе младих"  који реализују  МУП Србије и Министарствно просвете, ученицима  су представњени ризици који могу угрозити њихову безбедност, начин превенције и вештине остваривања безбедносне самозаштите:

"Законске последице и  штетности коришћења пиротехничких средстава прописане су Законом о Јавном реду и миру чланом 7. и чланом 30. где је предвиђено пропуштање дужног надзора над малолетним лицима  у случају да користе пиротехничка средства или да нарушавају јавни ред и мир. Сматрам да је предавање било јако конструктивно и добро. Порука  младима је да не користе петарде јер су санкције велике, а казна по овом члану је и до 20 хиљада динара, а родитељима  да више обрате пажњу на понашање  своје деце", истиче помоћник начелника Полицијске станице Жагубица Дејан Цветковић.

Упркос упозорењима, увек ће бити оних који бацање петарди сматрају безазленом забавом. Пиротехника која се продаје на пијацама и недозвољеним местима у већини случајева није испитана и сумњивог је квалитета па је због тога најбоље петарде куповати код легалних продаваца у оргиналном паковању  са налепницом.

Statut opstine-dugme

Strategije-dugme

prostor urban 1

test

Vazni telefoni-dugme

informator

vatrogasci 1

IPA logoFinal

ПИТАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА 2

galerija starih fotografija

Услужни сервис грађана2

Turistička-logo

rra bp

GIS

БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ 3

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji