Exchange 4 176

Zavicajni muzej Homolja Zagubica logo

connecting europeans logo2

OZAKONJENJE OBJEKATA

godina preduzetništva1

 

NACRT RSRR 2016 2020

Општина Жагубица и ове године на Сајму ЕТНО хране и пића

Zagubica na sajmu etno hrane i pica 2013Београдски сајам у сарадњи са Привредном комором Србије, а под покровитељством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, организовао је 8. сајам етно хране и пића који се одржава у Београду од 26. до 29. новембара. Реч је о специјализованом сајму на којем се представљају прехрамбени производи припремљени по традиционалној рецептури.

Овај сајам се традиционално одржава на Београдском сајму од 2005. године и сваки пут привуче велики број посетилаца, а циљ овог сајма је да промовише мале домаћине предузетнике, и да им омогући да пласирају своје производе, али пре свега да им помогне да од тих производа направе препознатљиве брендове. Гастрономске брендове који ће наћи пут до потрошача, у Србији, али превасходно у иностранство.

На сајму,  храну и пиће изложило је  320 учесника, шест одсто више него прошле године, а међу производима, којих је 40 одсто више него лане, нашли сусе џемови, ајвар, сухомеснати производи, сиреви, ракије, вина, мед, чајеви...

Штанд Регионалне привредне коморе Пожаревац највећи је, најпосећенији и најпривлачнији због традиционалних призводаХомоља, које је општине Жагубица са подизлагачима и ове године изложила.

У организацији општине Жагубица и суорганизатора Туристичке организације Жагубица ове године на Сајму етно хране и пића традиционалне Хомољске производе представили су Пчеларска задруга „Хомоље мед“ Жагубица са Хомољским медом – робна марка Србије 2009. године, Млекара „Хомољка МЗ“ Изварица - Хомољски сир - робна марка Србије 2011. године, Хомољски јогурт, Хомољска павлака и Хомољски крављи сир, аутентичне производе из домаће радиности представило је пољопривредно газдинство „Милосава Гроздић“ из Жагубице, чији је Хомољски пекмез од читлавке на прошлогодишњем сајму етно хране и пића понео титулу Робна марка из Србије 2012.  у робној групи производи од воћа, као и Хомољски џем, ракија, салата, Хомољски пекмез од трњине (српска аронија), посетиоци сајма су могли да пробају и јединствену Хомољску здравицу (природна ракија) – бренд Хомоља - Самостална занатска трговинска радња „Бонитас“ Жагубица и Пољопривредно газдинство „Александар Стојановић“ Јошаница – ракија шљивовица и воћни ликери „Хомољска легенда“ – бренд Хомоља.

Овај сајам је прилика да се размене искуства учесника, као и да се подигне обим производње различитих врста производа. 

У оквиру Регионалне привредне коморе Пожаревац, на Сајму етно хране и пића по први пут се представила и општина Кучево.

Поред Привредне коморе Пожаревца, своје произвођаче представиле суи регионалне привредне коморе Лесковца, Београда, Панчева и других градова Србије. На сајму сутакође били представљени и традиционални производи из Индије, међу којима су чајеви, кафа, различити зачини.

Ово је највећа смотра прозвођача традиционалних производа намењених тржишту у Србији и региону Југоисточне Европе.

Statut opstine-dugme

Strategije-dugme

prostor urban 1

test

Vazni telefoni-dugme

informator

vatrogasci 1

IPA logoFinal

ПИТАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА 2

galerija starih fotografija

Услужни сервис грађана2

Turistička-logo

rra bp

GIS

БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ 3

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji