Exchange 4 176

Zavicajni muzej Homolja Zagubica logo

connecting europeans logo2

OZAKONJENJE OBJEKATA

godina preduzetništva1

 

NACRT RSRR 2016 2020

Изграђен нови горионик у манастиру „Горњак“

Novi gorionik u GornjakuМанастир Горњак, задужбина кнеза Лазара, који се налази у долини реке Млаве и у срцу Горњачке клисуре, поред сачуваних средњовековних грађевина, као што су главна манастирска црква, посвећена Ваведењу и капела у пећини, посвећена Светом Николи, због којих је овај манастир заштићен као споменик културе од великог значаја, ових дана добио је и нов објекат у коме се налазе две просторије за продавницу и палионицу свећа у коме је постављен горионик где ће верници од сада палити свеће за здравље и покој душа умрлих.

Горионик је раније био унутар манастира, те се на фрескама и иконама годинама таложиле прашина и чађ од изгорелих свећа и дима из кандила. Међутим, вера, упорност, рад, помоћ грађана и општине довели су до тога да манастир добије просторију која је недостајала, као и видео надзор.

Његово Преосвештенство Епископ Пожаревачко-Браничевске Епархије др Игњатије, 2012. године дао је благослов за почетак изградње новог горионика. Радови су започети 29. августа 2013. године, а окончани овог месеца, што је био и разлог посете Владике браничевског господина др Игњатија манастиру Горњак, где су га свечано, са радошћу и уз песму дечице Основне школе „Јован Шербановић“ из Крепољина, дочекали игуманија манастира „Горњак“ мати Вероника и председник општине Жагубица Сафет Павловић у друштву великог броја верника.

Уз пламен свећа и мирис тамјана у суботу је, 23. новембра, одржана вечерња литургија коју је служио Епископ браничевски др Игњатије Мадић, коме су присуствовали председник општине Жагубица и верници, а потом је уследило освештање новоизграђеног горионика.

Након церемоније освештања и свете литургије уследила је заједничка трпеза за све присутне госте, а мати Вероника, домаћински се захвалила свима који су својим трудом и прилозима помогли подизање овог прелепог горионика.

„Манастир сада сија најлепшим сјајем, светлошћу богопознања, Божије љубави и бескрајно радује мештане“, рекла је игуманија манастира „Горњак“ мати Вероника.

Statut opstine-dugme

Strategije-dugme

prostor urban 1

test

Vazni telefoni-dugme

informator

vatrogasci 1

IPA logoFinal

ПИТАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА 2

galerija starih fotografija

Услужни сервис грађана2

Turistička-logo

rra bp

GIS

БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ 3

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji