Exchange 4 176

Zavicajni muzej Homolja Zagubica logo

connecting europeans logo2

OZAKONJENJE OBJEKATA

godina preduzetništva1

 

NACRT RSRR 2016 2020

КУД "Хомоље" Жагубица на "Опленачкој берби"

oplenačka berbaУ организацији општине Топола, Туристичке организације "Опленац" из Тополе и Савеза аматера Србијеод 10. до 13. октобра 2013. године у Тополи је одржана  50. Опленачка берба и 41. Сабор народног стваралаштва Србије.

Ову манифестацију Шумадинци зову вашар у Тополи. Тих октобарских дана, Топола постаје место где се окупља велики број људи, дегустирају се  вина, уз музику и песму слави се берба грожђа. Вашарска атмосфера  употпуњена је и културним дешавањима:  изложбама, концертима, представљањем и продајом производа домаће радиности, старих заната, сувенира.

У оквиру традиционале привредно- туристичке манифестације "Опленачка берба"организује се неколико међународних такмичења: такмичење у оцењивању вина и ракија и Међународни фестивал  Прва хармоника Србије “Опленачки златни грозд”. Поред ова два међународна такмичења и Сајма вина бирају се добитници награда и признања у неколико категорија: најутентичнији стари занат, препознатљив сувенир, сталност у појављивању и најкомплетније представљање. Такође се организује културно-уметнички програм који је ове године 12-ог октобра обележио наступ многобројних  Културно-уметничкихдруштава, међу којима се играма из Хомоља представило Културно-уметничко друштво "Хомоље" из Жагубице. Омладинци Жагубичког фолклора представили су део свог умећа сплетом игара који на јединствен начин осликава и обележава Хомољски крај.

Манифестација "Опленачка берба" сврстана  је међу пет најзначајнијих и најпосећенијих манифестација у Србији.  Покровитељи су Општина Топола, Савез аматера Србије и Туристичка организација "Опленац” из Тополе.

Statut opstine-dugme

Strategije-dugme

prostor urban 1

test

Vazni telefoni-dugme

informator

vatrogasci 1

IPA logoFinal

ПИТАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА 2

galerija starih fotografija

Услужни сервис грађана2

Turistička-logo

rra bp

GIS

БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ 3

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji