Exchange 4 176

САЈАМ МЕДА2018

Zavicajni muzej Homolja Zagubica logo

connecting europeans logo2

OZAKONJENJE OBJEKATA

godina preduzetništva1

 

NACRT RSRR 2016 2020

Пуштена у рад вага за мерење угља у "Јасеновцу"

Vaga Jasenovac KrepРудник мрког угља "Јасеновац" Крепољин спада у мање руднике, али је по карактеру свог привређивања и  улози у укупној структури привреде општине Жагубица  једна од најзначајнијих организација на овом подручју. Према речима директора рудника Саше Огњановића, један од приоритета у пословању била је изградња нове ваге за мерење угља која представља важан део система производње, јер пренос материјала тачним мерењем пружа могућност  ефикаснијег и успешнијег пословања.

Нова вага је званично пуштена у рад 10-ог октобра, а извршено је и прво мерење.

"Данас смо у руднику пустили у рад нову вагу за мерење камиона до 60 тона, која је потпуно дигитализована. Само мерење утовареног угља је досад био велики проблем, пошто се постојећа вага која је досад служила за мерење угља, налази на три километара  од погона рудника "Јасеновац". Овде је сада на једном месту прерада, утовар и мерење, што драстично поједностављује рад и повећава тачност испоручених количина угља. Сами објекти, потпорни зид, вага и додатно урађене просторије коштају око 12 милиона динара и то је инвестирало  Јавно предузеће из сопствених средстава у овој и прошлој години. Ово је  један нов технолошки део којим потпуно заокружујемо циклус прераде и испоруке угља", рекао је директор Рудника мрког угља "Јасеновац" Крепољин Саша Огњановић.

„Пуштање у рад нове ваге  је јако значајно за рад рудника, и то је показатељ да ће рудник наредних, минимум 10-так година имати експлоатацију у пуном обиму. После пожарног процеса који је био у августу ове године, слаба производња била је у септембру. Производни циклус је покренут, производња се појачава и сви потрошачи са којима је уговорено биће испоштовани и добиће угаљ  до грејне сезоне“,  додао је Огњановић.

Свечаном чину пуштања у рад новосаграђене ваге и пратећих објеката погона рудника "Јасеновац" присуствовали су: Генерални директор Јавног предузећа за прераду и подземну експлоатацију  угља "Ресавица" Владан Милошевић, комерцијални директор ЈП ПЕУ Војкан Јанковић, директор рудника "Јасеновац" Саша Огњановић, технички руководилац рудника Драган Јовановић и запослени радници.

Поводом  овог догађаја  генерални директог ЈП ПЕУ "Ресавица" Владан Милошевић је истакао: "Данас  је тачно годину дана од кад сам именован на дужност вд  директора за подземну експлоатацију  угља "Ресавица", и баш  данас, случајност је  да је  вага за коју сам дао налог да се заврши, завршена на годишњици  мог директоровања. Морам да признам да сам презадовољан овим што видим. Овде је пре седам - осам месеци, кад сам долазио, била потпуно друга слика. Највише смо добили, што смо спречили злоупотребе, с друге стране имамо дигиталну вагу која не може да се подеси, мери тачну тонажу каква јесте и не може људски фактор да утиче на мерење угља. Мислим да је данас много добио и рудник "Јасеновац" и ЈП ПЕУ "Ресавица",  јер смо потпуно транспарентни, а користи су изузетно велике. Оно што смо потпуно искоренили јесу злоупотребе о којма се пуно прича". Према речима Милошевића, нове просторије  су функционалне, све је лепо сређено, а у доњем делу зграде је велика просторија која ће служити за магацин, тако да рудари неће морати да иду три километара да подигну опрему, све ће им бити при руци овде на погону.

Закључено је да ће се у наредном периоду значајно подићи производња ЈП ПЕУ, а то значи перспектива за све постојеће руднике, наравно и за рудник "Јасеновац".Такође су у плану истраживања лежишта у циљу дужег одржавања рудника. Тренутно је урађен допунски пројекат експлоатације северног блока централног поља и интензивно се ради на пројекту детаљних геолошких истражних радова који треба да потврде резерве у старом Јасеновцу и на локалитету Падина Маре.  

Statut opstine-dugme

Strategije-dugme

prostor urban 1

test

Vazni telefoni-dugme

informator

documents2

 

vatrogasci 1

IPA logoFinal

ПИТАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА 2

galerija starih fotografija

Услужни сервис грађана2

Turistička-logo

rra bp

GIS

БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ 3

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji