Exchange 4 176

Zavicajni muzej Homolja Zagubica logo

connecting europeans logo2

OZAKONJENJE OBJEKATA

godina preduzetništva1

 

NACRT RSRR 2016 2020

Дечја недеља од 7 до 13.октобра

dečja nedelja u žagubici 2013Ове године Дечија недеља посебну пажњу посвећује доприносу стварања позитивне климе за рађање и пружање подршке развоју модела одговорног родитељства, у складу са релевантним међународним и националним документима и позитивним прописима. Стога Програм активности обележавања Дечије недеље у 2013. години одвијаће се под мотом:  "Слушајте мама и тата, желим сестру ил’ брата!"

Дуга традиција обележавања Дечије недеље у свету и код нас, а на иницијативу организације Пријатељи деце Србије, сада већ више деценијског актера ове манифестације, 1987. године је дефинисана Законом о друштвеној бризи о деци. Дечија недеља се сваке године одржава у месецу октобру, са циљем скретања пажње јавности на децу и младе, на дете као носиоца права, на потребе деце у породици, друштву и локалној заједници, на њихово право да одрастају у што бољим условима, на једнаке шансе за развој и остварење потенцијала. 
Уз подршку и покровитељство Министарства рада, запошљавања и социјалне политике у реализацији активности Дечије недеље, као и учешће других владиних институција и организација цивилног друштва, активним укључивањем локалних организација Пријатеља деце, школа и јединица локалне самоуправе широм Републике Србије, Дечија недеља у протеклим годинама континуирано и видљиво указује на важна питања, и истиче потребу развоја интегрисаног и савременог националног система за промоцију и заштиту дечијих права. На тај начин, подстиче се стварање услова за још бољи положај деце у друштву, и пружа се подршка у финансијском, социјалном, здравственом, културном и образовном смислу, ка остварењу тог циљу.
Заједничка одговорност свих актера овогодишњег програма активности Дечије недеље је допринос креирању позитивне популационе климе, као и подизање репродуктивне свести која подразумева прихватање личне улоге и одговорности појединца у решавању основних популационих проблема заједнице у којој живи, што би имало дугорочне позитивне популационе последице.
Програм активности Дечије недеље чини низ акција на републичком и локалном нивоу широм Републике Србије, уз пуну партиципацију деце и младих.

Општи циљеви дечије недеље су:

-скретање пажње најшире јавности на права и потребе деце,
-указивање на одговорност коју породица, школа, држава и њене институције имају у заштити и остваривању права деце,
-презентација постигнутих резултата, 
- указивање на примере добре праксе и проблеме у остваривању права деце,
-подстицање интерсекторске сарадње у стварању услова за поштовање права и оптимални развој сваког детета,
-промоција активног учешћа саме деце у доношењу одлука које их се тичу,
-покретање иницијатива и нових акција које ће доприносити побољшању положаја деце у Републици Србији и остваривању њихових права.

Дечија недеља ове године, а у складу са Стратегијом подстицања рађања као кровног документа за решавање проблема ниског наталитета, посвећује пуну пажњу стварању подстицајне климе за рађање, уз пружање посебне подршке моделу одговорног родитељства. 
Република Србија се још средином прошлог века суочила са проблемом рађања деце које је далеко испод потреба просте репродукције становништва, и које представља основни покретач депопулације и дубоких промена у старосној структури становништва. Дечија недеља је прилика да се јавно говори о овом проблему, да се анализира постојеће стање, и да се подрже сва настојања и актери у успостављању подстицајнијег друштвено-економског оквира за подизање наталитета, али и развоја личне свести о овом проблему. То је прилика да се на локалном и републичком нивоу подстакну и конкретне активности са овим циљем. 

Програм активности за време трајања дечије недеље од 7. до 13. октобра 2013. године у вртићу и школама жагубичке општине:

Понедељак, 07. октобар, биће у знаку јесењег карневала  малишана  Дечјег вртића "Полетарац". У уторак  су активности цртања на асфалту и "Буквар дечјих права" , а у среду у вртићу спортске игре. Четвртак  је резервисан  за модну ревију фризура и такмичење предшколаца у рецитовању.  Ликовно-еколошка колонија  је  11-ог октобра у просторијама "Полетарца".

У Основној школи "Моша Пијаде" у Жагубици  први час у понедељак биће час одељенске заједнице посвећен правима детета. Разредне старешине  упознаће ђаке са правима која имају и начину понашања у школи. Од 12 сати је пријем  првака у дечји савез, приредба и подела беџева првацима.

08-oг октобра ,у  уторак, у сали Дома културе, планирано је гостовање  врсног песника Моше Одаловића.

Спортске активности где ће учествовати сви разреди одржаће се у среду.

Директорка Основне школе из Жагубице посебно је издвојила концерт класичне музике који ће се одржати  10-ог октобра са почетком у 12 сати у сали Дома културе у Жагубици. Такође ће занимљиво бити на дечјем вашару  у главној улици у Жагубици.

Током наредне недеље на часовима одељенске заједнице активни ће бити и родитељи  ученика нижих разреда, који ће заједно са децом правити различите  играчке од природног матерјала. За више разреде, организоваће се радионице на часовима ликовне културе.

Сви продукти дечјег стваралаштва биће изложени на дечјем вашару. Школа ће  најлепше  радове   поклонити  породицама са већим бројем деце, а неко ће своју играчку  сачувати за сестру или брата.

Програм за дечју недељу Основне школе "Јован Шербановић" Крепољин огледа се у следећем:

Уторак: 08.10.2013. 

 Маскембал (шетња кроз центар Крепољина). Потом  у школском дворишту анимације са маскама и проглашење три најлепше маске.

Четвртак: 10.10. 2013.

Најпре  ће ученици посадити дрво генерације,  уследиће пријем првака у дечији савез и организовано цртање по асфалту свих ученика. Прваци ће потом добити поклоне, а  предвиђена је и изложба ликовних радова на тему: "Слушајте мама и тата желим сестру ил' брата" и читање литерараних радова на исту тему.  Програм ће се завршити награђивањем ученика са најбољим радовима.

Основна школа "Јован Шербановић" у Лазници за почетак Дечје недеље  у школском дворишту припрема приредбу и пријем ђака првака у дечји савез са почетком у 11:30.

Наредног дана ученици од првог до четвртог разреда цртаће и  бојити по асфалту док ће седмаци и осмаци одржати састанак  Ученичког парламента. Трећег дана су дечје забавне игре: трчање у џаку, ношење јаја, надвлачење конопца.

10-ог октобра са почетком у 11 сати је концерт озбиљне музике у трепезарији или сали основне школе у Лазници. Концерт одржава  музичка омладина из Пожаревца.

У петак ће сви разреди обићи цркву у Лазници, а биће то уједно и један забаван дан боравка  у природи.

Statut opstine-dugme

Strategije-dugme

prostor urban 1

test

Vazni telefoni-dugme

informator

vatrogasci 1

IPA logoFinal

ПИТАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА 2

galerija starih fotografija

Услужни сервис грађана2

Turistička-logo

rra bp

GIS

БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ 3

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji