Exchange 4 176

Zavicajni muzej Homolja Zagubica logo

connecting europeans logo2

OZAKONJENJE OBJEKATA

godina preduzetništva1

 

NACRT RSRR 2016 2020

Пример добре праксе у сеоском туризму

Zlakusa 2013Туристичка организација општине Жагубица реализовала је 28-ог септембра студијско путовање у село Злакуса, у Ужичком крају. Организатори студијског путовања биле су Мартина Лукић, директор ТОЖ и Александра Ђорђевић НВО а учесници - мештани општине Жагубица који су активно укључени у организацију  манифестација на територији жагубичке општине, као и власници домаћинстава који су категорисани за бављење сеоским туризмом.

"Посета је организована у оквиру пројекта "Зов Хомоља" који на територији општине  Жагубица реализује Туристичка организација општине Жагубица. Пројекат  је финансиран од стране Министарства финансија и привреде Републике Србије и има за циљ унапређење видљивости туристичке понуде нашег краја. Злакуса је позната по старом  занату грнчарству, а презентована нам је израда посуђа од глине. Карактеристично је што се глина меша са калцитом и настаје изузетно квалитетна грнчарија која је веома позната код нас у Србији, а производи су заштићени у Заводу за интелектуалну својину. Обишли смо Потпећку пећину у обижњем селу Потпећ. Пећина је прелепа, састоји се из два дела, из доњег извире река, а горњи део је за туристе. Затим смо обишли етно парк "Терзића авлија" где нам је власник  дао све информације о парку и идеји како је почео тиме да се бави и зашто, како је постао један од најбољих домаћина у Злакуси и шире. Посета овом прелепом селу ће пуно помоћи и пуно тога ћемо применити како би се сеоски туризам  у општини Жагубица развио, зашта је општина стратешки опредељена. Већ се јавила заинтересованост да се још једно удружење грађана оснује, које има идеју да направи Етно парк или Етно село,  да се туристима  презентује нешто од онога по чему смо познати, а то је свакако богата традиција, културно наслеђе и обичаји", рекла је Александра Ђорђевић,  организатор студијског путовања. 

 Према  речима учесника, утисци  су феноменални, а пример добре праксе из Злакусе биће примењен на унапређењу сеоског туризма у општини Жагубица.

 

 

 

 

 

Statut opstine-dugme

Strategije-dugme

prostor urban 1

test

Vazni telefoni-dugme

informator

vatrogasci 1

IPA logoFinal

ПИТАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА 2

galerija starih fotografija

Услужни сервис грађана2

Turistička-logo

rra bp

GIS

БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ 3

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji