Exchange 4 176

Zavicajni muzej Homolja Zagubica logo

connecting europeans logo2

OZAKONJENJE OBJEKATA

godina preduzetništva1

 

NACRT RSRR 2016 2020

Влашки говор - изборни предмет у школама

vlaski u skolamaУ Жагубици је одржана Х седница Националног савета влашке националне мањине која је предходила XVII седници Извршног одбора Националног савета. Дневни ред чиниле су четири тачке, а најзначајнија односила се на увођење влашког говора са елементима националне културе у образовни систем Србије, односно у школама у Источној Србији, где то родитељи, односно деца, прихвате као предмет.

„Ово је данас, слободно се може рећи, историјска одлука, иако је процес активности на увођењу већ дуже траје, историјска одлука јер се по први пут уводи влашки говор. Верујем да ћемо по први пут бити у прилици да и влашки језик уведемо у образовање у Републици Србији. Почетком године смо увојили писмо и то је била претпоставка за даље активности“, истакао је Радиша Драгојевић, председник Националног савета влашке националне мањине.

Током седнице разматрано је и прихваћено учешће у два партнерска пројекта. Један је "Афирмација мултикултуралности у Србији кроз инклузивно образовање припадника Влашке националнее мањине", други пројекат "Увођење влашког говора са елементима националне културе у образовни систем Републике Србије" који се партнерски реализује са Центром за развој из Зрењанина.

Драган Андрејевић из УГ "Гергина" из Неготина говорио је више о пројекту афирмација мултикултуралности у Србији: „Пројекат који је одобрио Фонд за отворено друштво Србије у вредности од 32.000 америчких долара, предвиђа штампање уџбеника за први разред „Влашки говор са елементима националне културе“, издавање „Српско-влашког речника“, аутора Слободана Голубовића, израду интерактивног едукативног сајта и низ семинара на којима ће се наставно особље едуковати за извођење наставе на влашком језику“.

Пре годину дана Национални савет влашке националне мањине почео је реализацију пројекта "Увођење влашког говора са елементима националне културе у образовни систем Републике Србије". 26. августа 2013.године објављена је Правилник о наставном плану и програму који је допуњен за изборни предмет - Влашки говор са елементима националне културе, за 1. разред опсновне школе. Ради се на томе да се од наредне године уведе Програм за 2., 3. и 4. разред основне школе, а касније, сукцесивно, и за старије разреде.

„Најактуелније је то да се у школама спроводи изјашњавање о изборном предмету и треба рећи да поред овог изборног предемета, представници Влашке националне мањине, имају могућности избора још једног изборног предмета, као што је је од „Играчке до рачунара“, „Руке и тесто“ и др. Тако да деца нису ускраћена за те области наставе која их занима а које нису везане стриктно за влашки говор и елементе национале културе“, истакао је Слободан Голубовић, координатор пројекта "Увођење влашког говора са елементима националне културе у образовни систем Републике Србије".

Након седнице Савета приређена је позоришна представа "Ко пева зло не мисли" ауторке Весне Станковић, глумице и редитеља, за припаднике Националног савета, чланове и госте као и ђаке основне школе "Моша Пијаде" из Жагубице. Представа је премијерно изведена у препуној сали Дома културе у Жагубици и има за циљ да пеомовише активност Савета око увођења влашког говора са елементима националне културе у школама.

„Ја и моје колеге смо веома обрадовани пријемом код публике, с обзиром да смо представу премијерно извели пред пуним домом културе, односно око 400 људи колико је било у сали. Представа је конципирана тако да сам наслов говори „Ко пева зло не мисли“, време у којем живимо изазива незадовољство и ми смо желели да направимо „помиритељску“ прердставу. Ово је прва представа на влашком језику намењена деци и одраслима. Представа је направљена тако да је разумеју и власи и они који не разумеју влашки језик, јер пола текста је на влашком а пола на српском језику“, каже о представи редитељ и глумица Весна Станковић.

Представа се изводи под покровитељством Националног савета влашке националне мањине и биће изведена у свим школама у којима наставу похађају и власи и мешовите групе, како би се језички и културолошки приближили ова два народа, односно срби и власи.

Statut opstine-dugme

Strategije-dugme

prostor urban 1

test

Vazni telefoni-dugme

informator

vatrogasci 1

IPA logoFinal

ПИТАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА 2

galerija starih fotografija

Услужни сервис грађана2

Turistička-logo

rra bp

GIS

БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ 3

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji