Exchange 4 176

Zavicajni muzej Homolja Zagubica logo

connecting europeans logo2

OZAKONJENJE OBJEKATA

godina preduzetništva1

 

NACRT RSRR 2016 2020

Суша и лоша примена агротехнике резултирали слабијим приносом

zito-psenica-poljoprivreda-1Пољопривреда представља један од развојних приоритета општине Жагубица, обзиром да за пољопривреду у општини у целини постоје одлични климатски и хидрографски услови, како за сточарство, тако за воћарство и ратарство, јер су могућности  наводњавања велике, а због обиља чистих водених токова, одлични услови постоје и за рибарство.

Међутим, ову годину обележила је суша која још увек траје, што не погодује пољопривредним усевима. Према речима стручњака, у жагубичкој општини, последице суше изузетно су виљиве на ратарским усевима. Лош принос делом је допринео низак степен падавина, док су већим делом допринели сами пољопривредници. Жетва пшенице обављена је пре скоро месец ипо дана. Иако су приноси на Републичком нивоу били велики, код нас нису због пропуста у агротехници, лошег семенског материјала и биљних болести, нарочито гљивичних на пшеници, које су ове године у великој мери биле заступљене. Пропусти агротехнике били су углавном  лоша припрема земљишта, лоша обрада, сушно јесење доба и слабо ницање.

Стамат Миловановић, дипломирани инжењер пољопривреде, истиче: „Пољопривреда није хоби, пољопривреда је озбиљна делатност, која изискује знатна финансијска и новчана средстава и та средтва треба да се поврате. Пољопривреда је привредна активност и не треба то олако схватити“, и поручује: „Приликом планирања и пројектовања пшенице у 2014. години треба обратити пажњу на адекватну основну обраду, квалитетну пресетвену припрему, квалитетно ђубрење, као и на набавку квалитетног семена. Семе треба да буде третирано квалитетним средствима за заштиту биља. Која су то средства, можемо се посаветовати са стручњацима за заштиту биља у нашем окружењу који раде у Заводу  за пољопривреду Пожаревац, њих обавезно треба консултовати пре сетве, како би се семе пшенице заштитило од гљивичних болести“.

Када је у питању сетвена култура – кукуруз, приноси ће такође бележити пад, а највећи разлог је, такође, лоша примена агротехничких мера. Пољопривредници нису поштовали основно правило о густини сетве кукуруза која је истакнута на паковањима семена. „Кукуруз подноси велику густину. Уколико дође до суше, кукуруз равномерно подели влагу. Дакле, густина није толико битна, колико равномеран распоред биљака по хектару. Препорука је  да у реду буде 17, 20 или 23 клипа, док се на нашим пољима у пракси дешава да има само по 15 клипа у реду или да је размак између два клипа и до 1,20 метара. Та празнина, која постоји на њивама не може да надоканди принос без обзира колико да су ти клипови крупни. Те грешке се стално понављају“, истиче Миловановић.

Мере аграрне политике спроводе се на Републичком и локалном нивоу.  Министарство пољопривреде ове године субвенционисало је са 6.000 динара за заснивање производње по хектару, што је по оцени стручњака недовољно. Такође, Министарство спроводи меру повраћаја дела новца за купљено дизел гориво, 60 литра по хектару, а рок за куповину је од 01. септембра до 31. октобра.

Дипломирани инжењер пољопривреде Стамат Миловановић, осврнуо се и на сточарство – најзначајнију грану пољопривреде у општини Жагубица: „Влада Републике Србије је Законом о сточарству прописала одгајивачки програм по врстама и расама. На подручју општине Жагубица актуелан је „Одгајивачки програм у сточарству“, којим је предвиђено субвенционисање квалитетних грла са 20.000 динара“.

Општина Жагубица, такође, подстиче развој сточарства и субвенционише са 50.000 динара сваку купљену јуницу, са 20.000 сваку стеону јуницу из сопственог запата и са 2.000 динара свако новоотељено теле. Такође, субвенционише се и набавка приплодних овнова за унапређење овчартва које је деценијама у назад представљало главну сточарску грану.

Закључак је да је стање у пољопривреди на територији Републике па и општине Жагубица на ниском ниво и да би требало пажљиво ослушнути потребе произвођача, а велике наде улажу се у програм новог министра пољопривреде др Дрaгaна Глaмoчића.

 

 

Statut opstine-dugme

Strategije-dugme

prostor urban 1

test

Vazni telefoni-dugme

informator

vatrogasci 1

IPA logoFinal

ПИТАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА 2

galerija starih fotografija

Услужни сервис грађана2

Turistička-logo

rra bp

GIS

БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ 3

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji