Exchange 4 176

Zavicajni muzej Homolja Zagubica logo

connecting europeans logo2

OZAKONJENJE OBJEKATA

godina preduzetništva1

 

NACRT RSRR 2016 2020

"Очување колоритне баштине Срба, Влаха и Рома"


seminarРеализацијом пројекта „Очување колоритне баштине Срба, Влаха и Рома“предвиђено је очување и неговање нематеријалног наслеђа Хомоља кроз три манифестације: „Привег“, „Сабор Врела Хомоља“ и „Дани гљива и биља Хомоља“ – које на подручју општине Жагубица имају традицију и појединачне специфичности. Све три манифестације појединачно садрже елементе духовног и обичајног карактера који су видљиви кроз песму, игру, наслеђену праксу, знања, вештине, језичка изражавања и обележја националних мањина.Богатсво садржаја нематеријалног наслеђа лежи у различитости побројаних култура и као такво се сликовито исказује у све три манифестације које заједнички чине богату и сажету целину.

Суживот Срба, Влаха и Рома на подручју Хомоља даје могућност разноликости садржајног програма допуњујући основни циљ манифестација.

„Реализација овог пројекта започела је организацијом семинара који је одржао Милорад Ђорђевић, директор Народног музеја града Пожаревца. Он је учесницима семинара дао основне информације о историји културе Хомоља и подели. Пројектом је планирано одржавање још три семинара и активности на манифестацијама »Привег« и »Дани гљива и биља Хомоља«“, истиче Александра Ђорђевић, координатор пројекта.

Иначе, овај пројекат финансиран је од стране Министарства културе у висини од 600.000 динара, а  реализује га Културно просветни центар "Јован Шербановић" из Жагубице.

Ђорђевићева додаје да се на територији Општине спроводи још један пројекат „Зов Хомоља“, финасиран од стране Министарства финансија РС а  реализује га Туристичка организација општине Жагубица, који за активност има – студијску посету селу Злакуса код Златибора, где ће посетиоци из Жагубице имати прилику да на примеру добре праксе науче новине из области  сеоског туризма, и део тога примене у својим домаћинствима.

 

 

Statut opstine-dugme

Strategije-dugme

prostor urban 1

test

Vazni telefoni-dugme

informator

vatrogasci 1

IPA logoFinal

ПИТАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА 2

galerija starih fotografija

Услужни сервис грађана2

Turistička-logo

rra bp

GIS

БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ 3

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji