Exchange 4 176

Zavicajni muzej Homolja Zagubica logo

connecting europeans logo2

OZAKONJENJE OBJEKATA

godina preduzetništva1

 

NACRT RSRR 2016 2020

Санација крова на цркви у Лазници

Crkva u LazniciЈедан од циљева општине Жагубица јесте очување културне баштине овог краја. Тежећи ка том циљу општинско руководство је активно кренуло са сређивањем свих цркава на територији општине Жагубица. Радови на постављању бакра на крову цркве „Светог Великомученика Георгија“ у селу Лазница започети су ових дана, а како надлежни истичу, комплетан посао  завршиће се у најхитнијем року како киша не би продрла унутар самог црквеног објекта и оштетила зидове и фреске.  Радове у Лазници обишли су председник општине Жагубица Сафет Павловић, помоћник председника општине Жагубица Душан Милосављевић и заменик председника Скупштине општине Жагубица Оливера Пауљескић, које су срдачно дочекали мештани насеља Лазнице заједно са свештеником Небојшом Ђокић.

Јереј Небојша Ђокић који служи у лазничкој цркви, истиче да су грађани овог насеља напокон дочекали да се крене са обновом крова на цркви, који је дотрајао. Поред крова, потребна је и санација целе унутрашњости цркве, додаје јереј, којој се нада у будућем периоду, а руководству Општинске управе  Жагубица захвалио се на помоћи, која је од изузетног значаја.

Иначе, црква се налази на узвишеном платоу села Лазнице, у близини је сеоског гробља, и доминира нижим делом села. Храм је посвећен „Светом Великомученику Георгију“, и саграђен је искључиво прилогом народа, овог села, и његовим житељима који су расејани свуда по свету. Градња ове цркве започета је сакупљањем прилога за подизање исте још 1930. године. Изграђени су темељи цркве и њихово освећење је било 4.јула 1937. године.  Црква је већ 1939. године била завршена зидањем, од прилога народа. Храм је по свом спљашњем изгледу градње, сазидан у српско – византијском стилу. Унутрашњост цркве је једноставна, са једноставним фрескама, а саме сликане иконе у иконостасу су урађене у духу и стилу наше иконографије, са складним и добрим бојама.

Новоизабрани помоћник председника општине Жагубица Душан Милосављевић изразио је задовољство што ће у наредном периоду бити у могућности  да и сам допринесе раду локалне самоуправе.

Заменик председника Скупштине општине Жагубица Оливера Пауљескић истиче да општинско руководство општине Жагубица активно ради на испуњавању обећања која су дали у предизборној кампањи, као и на безбедности својих грађана, обзиром да се црква у Лазници налазила у изузетно лошем стању.

Уколико временске прилике дозволе, поред санације крова на цркви „ Светог Великомученика Георгија“ урадиће се и фасада целе цркве, јер црква поред тога што представља културно наслеђе, активно делује у свим временима да би указала сваком човеку на који начин се успешно може суочити са искушењима свога времена. Црква указује човеку и како да живи у вери, љубави, миру и смирењу и тако одржи заповести које потврђују љубав и дају коначни смисао човековом животу и постојању.

Statut opstine-dugme

Strategije-dugme

prostor urban 1

test

Vazni telefoni-dugme

informator

vatrogasci 1

IPA logoFinal

ПИТАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА 2

galerija starih fotografija

Услужни сервис грађана2

Turistička-logo

rra bp

GIS

БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ 3

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji