Exchange 4 176

Zavicajni muzej Homolja Zagubica logo

connecting europeans logo2

OZAKONJENJE OBJEKATA

godina preduzetništva1

 

NACRT RSRR 2016 2020

7. Дани проје и сира у Медвеђици

degustacija pobedničke proje i siraУ селу Медвеђица у општини Жагубица одржана је 7.манифестација „Дани проје и сира“ која за циљ има очување нематеријалне културне баштине овог села и Хомоља.

Дане проје и сира до сада су организовали мештани Медвеђице а ове године организацију је преузела Туристичка организација општине Жагубица а све под будним оком локалне самоуправе и председника Сафета Павловића, иначе мештанина овог села. Садржаји манифестације били су бројнији, квалитет организације подигнут на виши ниво а оно што остаје и након ове манифестације јесте изграђена инфраструктура. Наиме, Медвеђица је најмање село у општини Жагубица са свега 10-ак домаћинстава, а програм манифестације одржава се у дворишту некадашње школе која је адаптирана у ловачки дом који служи сеоској ловачкој секцији.  Овај објекат је добио нову фасаду, унутрашње зидове и још неке детаље како би зграда била мултифункционална. Двориште је очишћено од шибља и трња, поравњано а изграђена је и позорница од чврстог материјала. Све ово урађено је ангажовањем многобројних добровољаца који су данима предано радили на уређењу површине, а власници околних парцела, у знак подршке, поклонили су земљиште општини Жагубици што за резултат има комлекс од преко 3 хектара који претендује да у будућности постане познато излетиште и центар различитих манифестација у општини Жагубица али и оближњој општини Деспотовац.

Ова манифестација је успела да својим квалитетом и разноликошћу буде уврштена је у календар туристичких манифестација Општине Жагубица.

7. „Дане проје и сира“ отворио је председник општине Жагубица Сафет Павловић, он се захвалио суграђанима на safet pavlović pre. opština žagubicaволонтерском раду и добровољном ангажовању грађевинских машина, као и жељи да оживе мала села недовољно гласна да самостално скрену пажњу јавности. Он је додао да је захваљујући добровољном ангажовању мештана локална самоуправа уштедела доста средстава те да су једини трошкови били за куповину грађевинског материјала. „Моји сарадници и ја се трудимо да равномерно радимо и градимо на територији целе општине и мислим да се никада више није градило атарских путева, асфалтирало сеоских улица, реновирало домова култура, градило водовода, канализације и још пуно тога. Такође радимо и на унапређењу друштвено-културног живота јер је то потребно свима нама а ви то доказујете на свакој манифестацији јер сте све бројнији и бројнији. Надам се да ће нас следеће године бити још више на овој манифестацији, желим вам пријатана данашњи дан“, истакао је Павловић на отварању.

Програм је почео у подне избором „Нај проје“ и „Нај сира“. Трочлана комисија је непристрасно вредновала квалитете изложених производа и за најбољу проју наградила Милоранку Николић из Јасеновца, друго место припало је удруженју жена „Незаборав“ из Лазнице а треће  Миланки Балабановић из Медвеђице. Ласкаву награду за најбољи сир освојила је Милосава Гроздић из Жагубице, друго место припало је произвођачу Зорану Јовановићу из Милановца и треће место освојила је Славица Босиоковић из Медвеђица. Након оцењивања присутни гости такође су могли да дегустирају проју и сир и увере се у квалитет који сваки производ поседује.

Уследио је спортски део манифестације такмичарског карактера – сеоске игре.  Најбољи у дисциплини бацање камена са рамена био је Рафет Кајевић из Бродарева, у дисциплини надвлачење конопца победила је екипа  „Карађорђе“ из Сувог Дола, гуму је набрже до цилја превртао Машко Томић из Сувог Дола, док је лопту  у гол најбоље шутирао  Ненад Билановић из Мелнице.

Још један садржај привуко је пажњу посетилаца – такмичење у испијању пива. Најбржи пивопија међу такмичарима био је Раде Јовановић из Жагубице.

Након такмичења присутниу су уживали у једночасовном културно уметничком програму који је приредио КУД „Младост“ из Крепољина, као и солиста на фрули Иван Томић из Осанице – мајстор свог заната и неколико његових ученика.

Организатори су се потрудилиу да сви учесници добију захвалнице за учешће и ангажовање. Процењују да је било близу 1000 посетилаца и да је манифестација протекла у одличној атмосфери. „Сви учесници али и посетиоцу имали су само речи хвале, поготову они који су долазили и ранихјих година па сада јасно могу да уоче новине и разлике. То нам уједно представља задатак да наредне године надмашимо сами себе и привучемо још више учесника и гостију. Захвалила бих се на учешћу пчелару Ратко Милојковићу из Каменова, Удружењу жена”Незсборав” из Лазнице, Удружењу жена „Златне руке” из Кладурова, Креативној радионици Основне школе „Јован Шербановић“ из Крепољина, Миодрагу Лазићу – произвођачу ракије „Хомољска здравица“, Милосави Гроздић из Жагубице која је презентовала домаће производе, као и домаћинствима Миланов и  Николић из Крепољина“ истиче Мартина Лукић, директор Туристичке организације општине Жагубица.

У вечерњим часовима отпочело је и народно весеље уз оркестар Станише Пауновића, звезде Гранда Рената Хенца и Горана Младеновића али и трубача који су госте држали будне и расположене до касно у ноћ.

 

Statut opstine-dugme

Strategije-dugme

prostor urban 1

test

Vazni telefoni-dugme

informator

vatrogasci 1

IPA logoFinal

ПИТАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА 2

galerija starih fotografija

Услужни сервис грађана2

Turistička-logo

rra bp

GIS

БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ 3

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji