Exchange 4 176

Zavicajni muzej Homolja Zagubica logo

connecting europeans logo2

OZAKONJENJE OBJEKATA

godina preduzetništva1

 

NACRT RSRR 2016 2020

Епископ пожаревачко-браничевски Игњатије посетио Жагубицу првог дана Сабора

Vladika

Отварањем етно изложбе "Наслеђе Хомоља" 26. јуна  2013. почео је XII Сабор Врела Хомоља у Жагубици.Oпштинско руководство на челу са председником oпштине Сафетом Павловићем и свештеници oпштине Жагубица и Петровца на Млави, уприличили су дочек епископа Браничевског Игњатија. Организациони одбор мснифестације добио је благослов за дане Сабора а Његово преосвештенство дочекали су: Сафет Павловић  председник општине Жагубица, Љубиша Јовкић  заменикик председника општине,  Слободан Мирковић координатор Сабора, Небојша Илић председник СО Жагубица, Оливера Пауљескић заменик председника СО Жагубица, Животије Илић начелник Општинске управе, Дејан Николић и Невенка Матовић чланови већа, Горан Милинковић и Снежана Николић директори Основних школа, чланови културно-уметничког друштва Хомоље и многобројни грађани.

Традиционално, као што увек бива на манифестацијама Његово пеосвештенство послужен је погачом и сољу коо симболом српства и гостопримства.

Након сусрета са председником Сафетом Павловићем, сарадницима  и грађанима на пријему у канцеларији председника Општине Владика Игњатије упознао се са напорима жагубичке општине да се сачувају верски објекти и о проблемима локалне самоуправе у  раду на очувању  цркава и манастира на подручју Општине. Владика се захвалио председнику на гостопримству и изразио наду да ће се  свеобухватном и одговарајућом стратегијом зауставити процес  исељавања са ових простора. У знак сећања на посету Жагубици, председник Општине, је гоподину  Игњатију поклонио  слику са мотивима манастира Горњак. Колона се потом упутила ка Дому културе где је у подне званично отворена етно изложба "Наслеђе Хомоља" а на видео биму представљено је природно и културно наслеђе Хомоља.

Мартина Лукић, директор Туристичке организације општине Жагубица, отворила је изложбу и  поздравила  Владику Игњатија, председника општине Жагубица и његове сараднике као и остале посетиоце, љубитеље старина и симболично прогласила изложбу отвореном. Изложени су  стари одевни предмети, народне ношње, део из колекције старих заната сачуваних од заборава. Кућевни предмети који се користе од  давнина привукли су посебну пажњу. Обилазећи изложбу старих рукотворина етно стила, Епископ браничевски Игњатије, информисан је о детаљима изложених експоната, из ког периода датирају и на који су начин рађени. Специфична врста веза којом се израђују народне ношње захтева пуно труда и времена али се уз велики напор израда финалног производа исплати. Прави показатељ успеха  је управо приказивање на оваквим изложбама.

Етно изложба "Наслеђе Хомоља" привукла је велики број посетилаца у дане Сабора ,а видно  задовољан, Владика Игњатије, дао је благослов да "ВРЕЛА ХОМОЉА" протекну у здрављу и срећи.

Statut opstine-dugme

Strategije-dugme

prostor urban 1

test

Vazni telefoni-dugme

informator

vatrogasci 1

IPA logoFinal

ПИТАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА 2

galerija starih fotografija

Услужни сервис грађана2

Turistička-logo

rra bp

GIS

БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ 3

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji