Општина Жагубица

Наставак радова на цркви у Сигама

CRKVA SIGEРазличитост културног наслеђа у свету у ком живимо незамењив је извор духовног богатства човечанства. Његова значајна карактеристика се заснива, управо, на богатству различитости и супротности култура и цивилизација које му, својим преплитањем, дају специфичан значај. Нешто што  чини културно - историјску вредност и духовно богатство једног народа свакако су манастири и цркве.

У насељу Сиге увелико се ради на уређивању цркве чији су темељи поставњени пре три године.  Грађани овог места ускоро ће добити своју цркву и неће више морати верске обреде обављати у Крепољинској цркви која се налази 5 км од насеља Сиге, док су старије генерације одлазиле у цркву Светог Апостола Марка у Близнаку.

Новосаграђена црква се налази у центру села, великих је размера и занимљивог изгледа а оно што је додатно краси  јесте Крупајска река која протиче поред цркве.

Поред општине Жагубица која улаже средства и труд какао би се ова црква довела у адекватно стање, са цифром од 2.000 евра, комплетну столарију на цркви донира фирма "Белац" из Петровца на Млави.

Председник општине Жагубица Сафет Павловић, у своје име, у име локалне самоуправе и у име грађана насеља Сиге захвалио се донатору на помоћи и на сарадњи са жељом да се тако настави и убудуће.

Љубодраг Ружић, председник Месне заједнице Сиге захвалио се, како донатору, тако и председнику општине Жагубица Сафету Павловићу, без чије иницијативе и велике помоћи , како истиче, до изградње ове цркве не би дошло.

Инвенститор "Бетон" Ждрело који је 2011. године започео и извео радове на санирању дела испред цркве и коме се накнада од стране бивше власти још није исплатила, састао се са председником општине Сафетом Павловићем приликом чега је постигнут договор да се распише јавна набавка и да се радови наставе даље како би село добило достојан плато испред цркве.

У договору Месне заједнице Сиге, Општине Жагубица и владике Браничевског региона у Пожаревцу, црква ће добити име Блага Марија, а дан цркве који се већ трећу годину заредом слави је 4. август. 


Arhiva

Main Menu