Exchange 4 176

Zavicajni muzej Homolja Zagubica logo

connecting europeans logo2

OZAKONJENJE OBJEKATA

godina preduzetništva1

 

NACRT RSRR 2016 2020

Како прилагодити професионалну орјентацију потребама локалне средине

Seminar za nastavnike u KrepoljinuОсновна школа „Јован Шербановић“ у Крепољину добила је у априлу ове године статус ментор школе  у области „Професионалне орјентације“. Тим поводом , тим за професионалну орјентацију  ове школе почео је са реализацијом  услуга из каталога професионалне орјентације, а прва  од тих услуга коју су реализовали  јесте  - „Како прилагодити професионалну орјентацију потребама локалне средине“. Учесници овог мини семинара који је одржан у Крепољину, били су наставници Основне школе „Моша Пијаде“ из Жагубице, О.Ш. „Бата Булић“ из Петровца на Млави и чланови тима за професионалну орјентацију О.Ш. „Јован Шербановић“ из Крепољина.

Учесници овог мини семинара имали су веома занимљиве и поучне задатке задате од стране Тима за професионалну орјентацију на челу са координатором Барбаром Ивковић.

„Ми смо заједно покушали да дођемо до одговора како на најбољи начин професионалну орјентацију прилагодити потребама локалне средине и како што боље упутити децу које су предности и мане остајања у својој средини а које предности и мане одласка негде даље, након школовања. Активности смо реализовали кроз низ радионица на тему Процене перспективе, Листе дефицитарних занимања и конкретних акција у области професионалне орјентације у локалној средини са партнерима, као што су Национална служба за запошљавање, локална самоуправа и канцеларија за младе“, истакла је Барбара Ивковић, координатор тима за професионалну орјентацију у Kрепољину.

Према речима координатора, учесници семинара су се веома добро снашли у задацима који су били пред њима: „Да! Изузетно су се добро снашли и оно што је најважније, учесници су разменили искуства и наравно договорили смо се о будућој сарадњи ове три школе на области професионалне орјентације, јер су то за сада три једине школе у ове две општине које реализују програм професионалне орјентације.“

На питање које су врлине а које мане остати у својој средини Брабара Ивковић нам је јасно одговорила: „Наравно, има мана, али такође има и доста врлина као што је боравак у познатој средини, повратак кући, боравак и усавршавање у својој средини међу познатим људима. Мане су: удаљеност од великих центара, недостатак неких садржаја за младе, али наравно, постоји могућност да ће се то временом све и променити, пошто је задатак учесника на семинару био да замисле шта ће бити за десет година, а искрено се надамо да ће те мане за десет година бити отклоњене.“

Стечено знање на семинару наставници ће кроз разне радионице пренети на своје ђаке, као и кроз саветовање како да на најбољи могући начин они пронађу свој животни пут и своје занимање.

Судећи по речима координатора овог тима циљ који се желео постићи семинаром остварен је: „Да, циљ је постигнут, али ја заиста морам да кажем да је ово само једна у низу од активности која нашу школу, као ментор школу, очекује у наредном периоду из области професионалне орјентације“

Тим за професионалну орјентацију Основне школе „Јован Шербановић“ у Крепољину наставља даље,  а оно што их  у наредном периоду очекује јесу још доста радионица, наставак реалних сусрета… Затим , формирање једног вршњачког тима који ће радити и са ученицима четвртог разреда, упознавати их са светом занимања и шта је у ствари то чиме они једног дана када порасту могу да се баве. Такође, како истиче координатор  Барбара Ивковић, тим за професионалну орјентацију тежиће да на виши ниво подигне професионалну орјентацију у својој школи, потрудиће се да пружи помоћ школама које тек наредне школске године буду  уведене у програм професионалне орјентације, организоваће поново Сајам образовања, као и то да тим има што бољу сарадњу са локалном самоуправом и са комисијом за ученичке стипедније.

Statut opstine-dugme

Strategije-dugme

prostor urban 1

test

Vazni telefoni-dugme

informator

vatrogasci 1

IPA logoFinal

ПИТАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА 2

galerija starih fotografija

Услужни сервис грађана2

Turistička-logo

rra bp

GIS

БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ 3

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji