Exchange 4 176

Zavicajni muzej Homolja Zagubica logo

connecting europeans logo2

OZAKONJENJE OBJEKATA

godina preduzetništva1

 

NACRT RSRR 2016 2020

Делегација општине Жагубица на државној сахрани четири члана породице Карађорђевић

Oplenac 1Последњи југословенски краљ Петар Други Карађорђевић, његова мајка краљица Марија, супруга краљица Александра и брат, принц Андреј Карађорђевић сахрањени су данас у цркви Светог Ђорђа на Опленцу.

Свету литургију служио је патријарх СПЦ Иринеј са свештенством, у присуству државног врха Србије, чланова породице Карађорјдевић, представника краљевских породица из Европе. Међу присутнима су били и председник Републике Српске Милорад Додик, Војске Србије, као и делегација општине Жагубица у саставу: Председник општине Сафет Павловић, његов заменик Љубиша Јовкић и председник Скупштине општине Небoјша Илић.

Премијер Ивица Дачић, председник Николић, председник РС Милорад Додик и принц Александар карађорђевић положили су венце на ковчег са посмртним остацима краља Петра Другог Карађорђевића.

Ковчег са његовим посмртним остацима у породичну гробницу унели су припадници Гарде Војске Србије, док су ковчеге осталих чланова породице Карађорђевић унели чланови Удружења Краљевина Србија.

Сахрани су присуствовали и чланови и представници бројних краљевских породица међу којима је принц Едвард, војвода од Кента који предводи британску краљевску породицу, краљ Јордан Абдулах Други, емир од Кувајта, изасланик јапанског краља...

Председник Владе Србије Ивица Дачић апеловао је данас, после сахране посмртних остатака краља Петра Другог Карађорђевићаа, краљица Марије и Александре и принца Андреја Карађорђевића у породичној крипти на Опленцу, на национално јединство и помирење.

"Овим је залепљен последњи део мозаика који говори о историји нашег народа и државе. Прошлост се не може изменити, али грешке се данас исправљају. Зато је важно да српски народ у будућности буде јединствен, да не прави грешке", рекао је премијер, обраћајући се грађанима испред задужбине породице Карађорђевић.

"Идеологија је много, а Србија је једна", подсетио је Дачић

Он је истакао да је и његово присуство сахрани допринос националном помирењу између оних који су у прошлости били на једној или другој страни.

 

 

 

Statut opstine-dugme

Strategije-dugme

prostor urban 1

test

Vazni telefoni-dugme

informator

vatrogasci 1

IPA logoFinal

ПИТАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА 2

galerija starih fotografija

Услужни сервис грађана2

Turistička-logo

rra bp

GIS

БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ 3

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji