Трећа међународна ликовна колонија

ЗНАЧАЈНО КУЛТУРНО ПРЕГАЛАШТВО

 

Уметничке колоније у Србији трају више од једног века. Први такав сусрет организовала је Надежда Петровић, доајен наше Модерне. Као велики патриота, она је 1906. У Сићеву омањем месту покрај Ниша, за ту прилику окупила сликаре готово из свих крајева негдашње Југославије.
Од тада је код нас приређено небројено таквих и сличних окупљања која су иза себе оставила позамашан број веома значајних дела, без којих је тешко разумети токове домаће уметности.
Сличне колоније ликовних стваралаца трају и данас. Једна од најмлађих, али не и мање значајних је ова, која под покровитељством Општине траје, у Жагубици. Трудом појединаца заживела је 2006. године. Као таква се утемељила у друштвену збиљу овог места. Стога показује знаке традиције што значи да ће се њен рад надаље одвијати по потреби, мењати и дабоме, богатити уметничку збирку, али и уздизати дух грађана.
Овај трећи по реду сазив је организован у прелепом окрузењу, готово недирнутог просторног окружења, које је код сликара будило свеколико интересовање. Разумевање датог природног амбијента је подстицало на инспирацију и стваралачки импулс. Сходно властитим хтењима, знатижеља уметника се претварала у особне приче, заправо у својеврсна визуелна исходишта. Она су се манифестовала кроз једноставна, реална казивања, од асоцијативних, делом експресионистичких, потом лирски успостављених, неки пут поетски распеваних обликадо фантастичних или пак, готово апстрактних исказа.
Разноликост у поступку и начину ликовног говора допринела је садржајности целе смотре. Сходно томе и насталим делима се може препознати вид латералне енергије која је истекла из преданог залагања, односно, уношења свеколике стваралачке потенције, као плода заједничког учинка сликара који долазе из различитих културних простора.
Овај сазив је у сваком погледу, (од вредности домашаја до броја насталих дела), оправдао своје постојање. Остаје уверење да ће колонија у Жагубици даље деловати и културу овог места уздизати на виши вредносни ниво.

                                                                                                                                            ЗДРАВКО ВУЧИНИЋ

 

budža1

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji