Отворен конкурс за учешће у програму "Млади су закон"

Prezentcija projekta Mladi su zakon u ZagubiciПројекат ‘’Млади су закон’’ - Национални програм Министарства омладине и спорта, у источној Србији реализује омладина Јазаса у партнерству са Удружењем грађана ‘’Шанса’’ из Пожаревца и Тимочким омладинским центром, а обухвата Браничевски, Борски и Зајечарски округ.

Презентација програма у Жагубици одржана је у организацији Канцеларије за младе општине, чији је координатор Жарко Стојановић.

Према речима Зорана Јовановића, менаџера пројекта,главни циљ програма је подстицање активизма и волонтеризма младих, учешће у процесима доносења одлука од значаја за младе и учешће у акцијама решавања проблема локалне заједнице. Према националној стратегији за младе, младима се сматрају особе узраста од 15 до 30 година и управо они имају право учешћа у конкурсу, као иудружења младих. Теме могу бити разноврсне – уређење животне средине, уређење јавних отворених изатворених простора за младе, организовање акција у тим просторима, промовисање међугенерацијске сарадње, солидарност, хуманост, промовисање здравих и безбедних стилова живота и слично.

На територији општине Жагубица до сада је у оквиру овог националног програма успешно реализован пројекат у насељу Лазница који се односио на заштиту животне средине.

У оквиру пројекта биће организовано и тридесет Међународних волонтерских кампова које реализују Млади истраживачи Србије, а чији је циљ упознавање младих из целог света, дружење и спровођење корисних активности за заједницу.  

Пројекат ‘’Млади су закон’’ спроводи се већ пет година и за то време финансирано је 930 омладинских волонтерских пројеката. Конкурс за пријављивање овогодишњих пројеката отворен је до 20. јула, а резултати ће бити објављени 12. августа.

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji