Школе у Жагубици обележиле Међународни дан шума

 Svetski dan SumaНа целој планети се првог дана пролећа, 21. марта обележава Међународни дан шума. То је прилика да се подсетимо значаја овог природног богатства и потребе његове заштите и очувања. Шуме не пружају само материјалну корист, већ и оно што често заборављамо, а то су бројне општекорисне функције, које су непроцењиве (здравствена, заштитна, рекреативна и  многе др.). .

У Основној школи „Моша Пијаде“ обележен је светски Дан шума акцијом садње дрвећа у којој су учествовали ученици од првог до осмог разреда, а у томе су им припомогли радници Шумске управе Жагубица. Том приликом је у школском дворишту засађено осам садница  Тује и белог Бора. Тиме су основци дали свој допринос унапређењу зелених површина у свом месту, али и подсетили да исто тако треба чувати шуме које се свакодневно широм света уништавају.

Саднице је поводом обележавања овог Светског дана омогућило газдинство Северни Кучај с циљем да повећа свест светске јавности о значају и улози шума за човека.

Пошумљавању је присуствовала и председница Скупштине општине Жагубица Оливера Пауљескић, директор Шумског газдинства Северни Кучај Ненад Живковић, као и Шеф Шумске управе Жагубица Горан Ћалдовић.

Број засађених садница није велик, обзиром на простор који би требало пошумити, али такав чин може послужити као мотив да некад у будућности буду извршене и акције пошумљавања већих размјера, рекла је директорка Основне школе у Жагубици Сунчица Јовић, која се уједно захвалила на донацији.

Такође су и 5 Тује оплемениле двориште Предшколске установе „Полетарац“у Жагубици, у коме су се најмлађи радосно играли првог дана пролећа.  

Директорка вртића Вања Милутиновић, заједно са малишанима срдачно је дочекала председницу Скупштине општине Жагубица са гостима, након чега су искористили прилику да се сви заједно сликају испред једне од засађених Туја....

Запослени у Средњој Техничкој школи у Жагубици заједно са својим ученицима обележили су овај дан великом акцијом садње дрвећа у кругу школе и кроз активности наставника који су својим ученицима говорили о значају шума.

Шуме су станиште бројних животиња и биљних врста и зато је од изузетне важности да се шуме очувају, да се не секу неконтролисано и да се огољено земљиште редовно пошумљава.

У Општини Жагубица је шумом прекривено 40 400 хектара од чега је 14 900 хектара корисник ЈП Србија Шуме, преко Шумске управе Жагубица и 25 500 хектара су власници приватна лица.

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji