Почео Васкршњи пост

 Poceo Vaskrsnji postЗа православне вернике у понедељак, 27.фебруара, је почео вишенедељни велики Васкршњи или Часни пост који се тако зове јер обухвата време страдања Христовог и његовог разапињања на Часни крст и завршава се празником Васкрсења Исуса Христа – Васкрсом. Овај пост траје од Чистог Понедељка до Лазареве Суботе. На крају Васкршњег поста, надовезује се пост Страсне седмице, тако да је укупно време трајања овог периода 48 дана.

Последња недеља пред Велики пост била је "бела недеља", а последњи дан ове недеље  "беле" покладе. Прва недеља поста зове се Чиста, док се до Васкрса, уз посебна правила, смењују – Пречиста, Крстопоклона, Средопосна, Глува, Цветна и Страсна или Страдална недеља. Пост у хришћанству не представља само одрицање од масне или мрсне хране, већ првенствено има духовну димензију.

Према православном учењу, Велики пост нас учи покајању, праштању и правој молитви, а циљ је да се у миру и тишини дочека највећи хришћански празник Васкрс, јер је вера у Васкрсење основ хришћанства. Верници дане поста проводе у молитви, праштању и покајању како би се припремили за Свето причешће и обележавање Васкрса који се ове године празнује 16. априла.

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji