Утицај наглих временских промена на здравље људи

 Nagle vremenske promene lose uticu na zdravlje ljudiПоследњих дана сведоци смо наглих временских промена – дешава се да разлике у температури износе и 15 до 20 степени. Метеоролошке прилике имају велики утицај на здравље људи, а од тегоба које изазива промена времена пати готово половина светске популације.

Тегобе осећају сви – од деце, адолесцената, жена и старијих особа. Најугроженији су хронични болесници – срчани, они који имају проблеме са крвним притиском, реуматичари, пацијенти са проблемима органа за варење. Треба имати у виду да све ове промене временских прилика кратко трају и да ће организам поново функционисати на уобичајен начин, али зато треба следити упутства лекара.

Према речима лекара, свака промена утиче на здравље људи, али се највише жале срчани болесници и они који болују од повишеног крвног притиска. У Србији сваких 15 минута неко доживи мождани удар, а сваких 60 минута неко умре од шлога. То значи да на годишњем нивоу у Србији 25.000 људи доживи мождани удар. Зато су мере заштите и превенцеије веома важне.

Лекари саветују да се у овом периоду довољно наспавате, избегавате ране јутарње или касне вечерње изласке, довољно шетате, бавите се умереном физичком активношћу, конзумирате правилну и здраву исхрану. Коришћење терапије за хроничне болеснике и одржавање крвног притиска у границама нормале се такође препоручује.

Уколико и поред ових савета осећате тегобе, обавезно се јавите свом изабраном лекару.

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji