Одржан 13. „Привег“ у Лазници

 Priveg u Laznici 2017Тринаеста Mанифестација “Привег” у насељу Лазница одржана је у недељу, 19.фебруара. Целодневни обичаји усмерени на очување традиције почели су у раним јутарњим сатима сакупљањем дрва за обележавање сеоског дела Привега. Веома важан део ових обичаја из култа мртвих је намењивање, односно пуштање воде које чини породица умрлог, јер се сматра да је „онај свет”’ безводан. Паљење ватре у центру насеља, које је поред кућног привега који практикује породица умрлог, саставни и централни део манифестације и намењен је свим покојницима села, има за циљ да умрлом на оном свету обезбеди светлост. Веома је важно напоменути да се привег практикује за људе који су умрли без свеће, одн. светлости, што се  сматра највећом трагедијом.

Када се ватра разгорела, породице су намениле страдалима постављен сто, светлост и коло које се том приликом игра около.

Након овог обичајног дела, манифестација је настављена наступом фолклорних ансамбала, што уз програм за мештане, представља наставак игре и завршницу обичајног дела.

Активно учешће и у овогодишњој манифестацији и пуну подршку организаторима, с обзиром на значај њеног одржавања и поштовање обичаја који спадају у ред најархаичнијих  и најкомплексинијх на тлу Европе, а уврштени су и у званични календар манифестација ТО Жагубица, имала је општина Жагубица, као генерални покровитељ, а помоћник председника општине, Душан Милосављевић,  се најпре и обратио присутнима у Дому културе, истакавши значај ове манифестације и чувања обичаја, као и решеност локалне самоуправе да и даље настави да пружа подршку у том правцу,

Поред помоћника председника, вечерњем делу програма присуствовали су и начелник Општинске управе Смедеревка Буцкић, директор КПЦ “Јован Шербановић” Драган Зарић, директор ТО Мартина Лукић, представници МЗ “Jединство” Лазница и директор ОШ “Јован Шербановић” у Лазници Неша Пећић.

У вечерњем делу програма, наступила су културно уметничка друштва из Велике Плане, Рановца, Метовнице код Бора, Нереснице, Јасикова, Осанице и Јасикова, а пратећи целодневни садржај манифестације била је и изложба ручних радова Удружења жена “Незаборав” из Лазнице.

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji