Бадње вече обележено у општини Жагубица

 Paljenje badnjaka na Badnje vece u opstini ZagubicaУ општини Жагубица, по традицији, на Бадње вече, на више локација организовано је паљење бадњака. Божић, најрадоснији хришћански празник, упркос лошем времену и температурама које су достизале и минус 15 степени, окупио је у свим црквама у којима су служена вечерња Бденија и паљење Бадњака, велики број верника, а организатори ових догађаја су црква и локална самоуправа.

Најава најрадоснијег догађаја за православне вернике почела је свечаном литијом кроз центар Крепољина, а настављена служењем вечерње литургије којој су, поред великог броја верника, присуствовали и заменик председника општине Жагубица, Предраг Ивковић и председник СО, Оливера Пауљескић.

Традиционално ломљење чеснице уприличено је по завршетку богослужења и ове године у крепољинској цркви.

Обележавање Бадње вечери настављено је је паљењем бадњака   у црквама у насељима Сиге и Милановац, неизбежно славље уз кувано вино, чај и трубаче није изостало, а иста атмосфера владала је и у осталим селима доње реке  жагубичке општине - окупљени  око бадњака упућивали су једни другима најлепше честитке, а Божић је православним верницима честитао и свештеник  ове парохије, јереј Саша Серафимовић.

Обележавање празника Христовог рођења у Жагубици и ове године је почело традиционалним окупљањем верника у цркви Св.Тројице, где је служена свечана литургија. Затим је у порти цркве обављено паљење бадњака, као најава најрадоснијег празника. У цркви у Лазници, вечерње бденије и паљење бадњака организовано је у 18 часова, а пре тога окупљени мештани  су могли да се угреју уз чај и кувано вино. Свечаним литургијама и паљењу бадњака у Жагубици и Лазници присуствовао је и помоћник председника општине, Душан Милосављевић, као и велики број верника који су прослављајући Дан Христовог рођења међусобно поделили радост, а све најбоље је мештанима општине Жагубица пожелео  и свештеник лазничке цркве, отац Данило.

Он је такође подсетио вернике на значај опраштања и љубави према ближњима не само на Дан родјења Исуса Христа, већ сваког дана током године. Честитајући, такође је поручио да је Божић празник породице истичући њен исконски значај и да  је свака породица црква у малом и свима пожелео да празнике, као  и целу годину проведу у кругу свијих породица, у здрављу, срећи и весељу.

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji